Utazás repülővel? Merre halad a turizmus napjainkban?

Utazás repülővel távoli tájakra? Az idegenforgalom helyzetéről minden korábbinál többet hallani napjainkban. A kialakult világjárvány a világ minden táján hatással volt a turizmusra. Igaz ez mind az utazni vágyókra, mint a kínálati oldalra. Hazánkban is egyértelműen tapasztalhatjuk, hogy az idegenforgalmi szektor a nyár kivételével vergődik és egyelőre senki sem tudja biztosan, mikor térhetnek vissza a pandémia előtti állapotok.

Magyarország számos turisztikailag frekventált régióval rendelkezik, amelyek egy része a külföldi turisták körében is nagy népszerűségnek örvend. Fontos tisztában lenni azzal, hogy nem csupán a konkrét vendéglátóhelyek és szálláshelyek működését befolyásolják az aktuális korlátozások, hanem mindazokat a szektorokat is, amelyek ezekhez kötődnek. A nagyrészt hotelszakmát kiszolgáló mosodák is megérezhetik a bőrükön, hogy szinte teljesen visszaszorult az idegenforgalom és ez még csak egyetlen példa a gazdasági válságra.

Utazás repülővel: mennyire lesz megfizethető?

Az utazás ugyanakkor, mint szabadidős elfoglaltság iránti igény nem veszik ki az emberektől. Sőt, ha lehet ilyet mondani, most minden korábbinál többen szeretnének már a szigorításoktól kiszabadulni, szabadon mozogni, utazni. Ez várhatóan maga után hozza majd azt, hogy amint lehetséges és az oltottsági feltételek egyeztetése is megoldhatóvá teszi ezt, sokan kelnek majd útra.

A csoportos utazás repülővel is nagy valószínűséggel keresett lesz, sőt, már most is vannak olyan területei a világnak, ahol egyre több turista jelenik meg – gyakran a helyiek nem feltétlenül nagy örömére.

csoportos utazás repülővel

Míg a turisztikailag frekventált területeken a korábbiaknál olcsóbban lehet szálláshoz jutni a kereslet felpörgetésének érdekében, addig a repülőjegy árakkal kapcsolatban ez már nem biztos, hogy így van. A repülős utazások talán most sokkal drágábbak, mint valaha. A légitársaságok is nehezen viselik a jelenlegi helyzetet, főleg, hogy vannak olyanok, amelyek teljesen visszaszorultak, sőt, a működésük is veszélybe került.

A nagy emberi munkaerő-igénnyel rendelkező ágazatban a munkavállalók megtartása sokszor szenvedett csorbát, de a gépek fenntartása esetében is tapasztalhatóak hiányosságok. Nem véletlen, hogy az utazás repülővel költségesebbé válik, mint egykor a fapadosok meglepően olcsó árai kapcsán azt észlelhettük.

Utazás repülővel vagy autóval?

A kérdés sokakban felmerül, akik már most tervezik nyári utazásaikat. A vakcináció haladásával egyre nagyobb az esély arra, hogy nyáron végre átadhatjuk magunkat a kikapcsolódásnak és megnyitnak a szállodák, a vendéglátóhelyek. Ha az utazás repülővel történik és valamelyik távolabbi úti cél mellett döntenénk, akkor a beoltottság mindenképpen szereppel bír majd.

repülős utazás

Ugyanakkor nem mehetünk el az egyéni tényezők, a turisták választásai mellett sem. Alapvetően kétféle turista létezik. Vannak, akiknek a nyár elképzelhetetlen tenger nélkül és az egzotikus utak jelenleg elérhető árkategóriáit is szeretnék kihasználni. Mások várhatóan tartanak még a távoli úti célok felkeresésétől és maradnának az országon belül, vagy a magyarok körében nagy népszerűségnek örvendő horvát üdülővárosok valamelyike mellett döntenének.

Ezek autóval is könnyedén elérhetőek, ráadásul így nem is kötöttek az utasok közlekedése. Az tehát, hogy az utazás repülővel vagy autóval valósul meg, minden esetben az egyéni preferenciákon múlik.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy amint lehetséges, a hazai turizmus fellendülése várható. Már 2020-ban is így történt, hiszen a legtöbben a határainkon belüli látnivalókat és népszerű úti célokat választották. A Balatonnál már rég zártak olyan eredményes szezont, mint a pandémia szempontjából csendesebb 2020-as nyári hónapokban. Könnyen lehet, hogy idén sem lesz ez másként és az utazás repülővel egyelőre kevésbé örvend majd nagy népszerűségnek.

Nagy az igény az idegenforgalom iránt

Az utazás repülővel kiválóan alkalmas arra, hogy a távolabb fekvő úti célokat gyorsan és kényelmesen elérhessük. Ugyanakkor sokan kedvelik az autós közlekedést, hiszen így a reptéri autóbérlés kihagyható, útközben is számos nevezetesség felkereshető, ha pedig úgy tartja kedvünk, megmártózhatunk a tengerben a szálláshely felé vezető kilométereken.

utazás repülővel

Essen bármelyikre is a turisták választása, abban mindenki egyetért, hogy az utazás az egyetlen olyan dolog, ami annak ellenére gazdagabbá tesz, hogy anyagiakat költünk rá. Nem véletlenül tervezik már most sokan a nyári pihenést, hiszen a hétköznapokból való kiszakadás, talán most minden korábbinál nagyobb hangsúlyt kap. Az embereknek elegük van a szabályokból és a korlátozásokból, szeretnék visszakapni a korábbi életüket, de ezt egészségügyi szempontból biztonságosan tennék.

Az utazás repülővel és autóval is népszerű választásnak bizonyul majd a jövőben. Várhatóan ez oldja majd fel azokat a feszültségeket az emberekben, amelyek az elmúlt évben a pandémiával és a bezárkózással felhalmozódtak. A folyamat előnyeit az idegenforgalmi szakma is megérezheti végre és anyagilag is megéri majd számukra, hogy kitartottak, minden nehézség ellenére is.