Étkezésünk nélkülözhetetlen részei a szalámik

A szalámik valószínűleg a legismertebb felvágottak. A világ számos régiójában találkozhatunk velük, de sokan az olasz fajtákat tartják a legjobbnak. A szalámik története ősi gyökerekkel rendelkezik Olaszországban. Újabb kutatások szerint, bizonyítékok vannak arra vonatkozóan is, hogy a húsok sóval való tartósításának gyakorlata az ókori Egyiptomba és Görögországba nyúlik vissza, a szalámi elnevezés pedig valószínűleg a sózási eljárás régi latin nevéből származik.

Így készülnek az igazi, telt ízű szalámik

Az alapanyaguk a hús és a zsír keveréke. A készítésükhöz leggyakrabban sertéshúst használnak, de egyes fajtákat ló, bárány, kecske, marha, sőt, liba és kacsa húsából vagy vadhúsból is készíthetik. Gyakran különböző húsok keverékét is felhasználják a gyártáshoz.

A következő fontos összetevőjük természetesen a só, amit többé-kevésbé ismert adalékanyagokkal és fűszerekkel kevernek, mint például fehér vagy fekete bors, szemes vagy durva darabokban, finomra vágott fokhagyma, chili, édeskömény, sőt fehér- vagy vörösbor is lehet.

Bár a különböző szalámik a felhasznált összetevők, az íz és a forma tekintetében különböznek egymástól, az előállítási folyamatuk meglehetősen hasonló. A húst és a zsírt ledarálják, majd összekeverik sóval, fűszerekkel és ízesítőkkel. A végső fázis a 10-12 °C helyiségekben történő érlelés, ami körülbelül 5 hónapig tart. A gyártási folyamatot a csomagolással fejezik be.

Hogyan ismerni fel a minőségi szalámikat?

Van néhány közös jellemző, ami meghatározza, hogy a szalámik jó minőségűek-e. Először meg kell győződni arról, hogy a burkolat természetes, esztétikus megjelenésű és foltmentes. Érdemes óvakodni a túl sötét és sárgulásra hajlamos fajtáktól. A szagnak frissnek és intenzívnek kell lennie, az enyhén savanyú szag pedig azt jelezheti, hogy a felvágott esetleg nem túl friss.

Ha azt tapasztaljuk, hogy túl puha és a zsír könnyen elválik a hús többi részétől, az annak a jele, hogy az érlelési ideje túl rövid volt. Ezzel szemben, a túl kemény és száraz típusokat túl sokáig érlelték vagy tárolták. Ebben az esetben segíthet, ha becsomagoljuk egy fehér borba áztatott ruhába. A lehető leggyakrabban nedvesítsük meg a kendőt borral és a szalámi pillanatok alatt puha lesz, erős ízzel.

Ezután pedig következhet a kóstolás! Vágjuk a szalámit vékony szeletekre és friss kenyérrel, extra szűz olívaolajjal, illetve zöldségekkel fogyasszuk! Mindenképpen nyissunk ki egy üveg jó vörösbort is hozzá, hogy fokozza az ízeket. Jó étvágyat!

Szalámik, mint gyors nassolnivaló ötletek

A szalámik ma már az egész világon népszerűek, de még mindig sokan vannak, akik nem ismerik ezt a terméket. Ön is ebbe a csoportba tartozik? Nos, akkor most eláruljuk minden titkát, onnan kezdve, hogy miből készülnek és mivel tálalhatjuk.

Mik azok a szalámik?

Szárított kolbászok, amiknek az érlelése hosszú időt vesz igénybe. Az eredeti terméket Olaszországban, főként Bolognában és Milánóban készítik. A kolbászt eredetileg ezeken a területeken kezdték el fogyasztani, de ma már az egész világon rajonganak érte. A szalámit a legtartósabb kolbásznak tartják. A minőséghez azonban esetenként meglehetősen magas ár is társulhat. Nyilvánvalóan az ilyen kolbász népszerűségét a kivételesen jó íze is befolyásolja, ugyanis a szalámik rendkívül aromásak.

Szalámi rendelés online jó áron

Elmúltak azok az idők, amikor a felvágottak csak a reggeli étkezéshez voltak megfelelőek. A csirke sonkát vagy a sertés szalámit széles körben használják szendvicsekhez, valamint sokféle salátához. A sajtok és a felvágottak segíthetnek megelőzni számos tápanyaghiányt. Míg a sajt nagyszerű kalciumforrás, ami elengedhetetlen az erős csontok kialakításához, a húsok és a szalámik fehérjét szolgáltatnak, ami az izomtömeg fenntartásához szükséges tápanyag.

Az olyan alapvető ásványi anyagok, mint a vas, a cink, valamint a B-12-vitamin, további tápanyagok, amik a különböző felvágottakban találhatóak és elengedhetetlenek az emberi szervezet fittségének és egészségének megőrzéséhez. Az elfogyasztott ételek befolyásolják az étkezés, valamint az uzsonnák tápértékét, ezért jó választásnak számítanak.

A legkiválóbb minőségű szalámik jelenleg az interneten is elérhetőek, továbbá a házhozszállításuk is lehetséges, a megrendelő által kiválasztott időpontban. A cooponline.hu webshopban könnyen böngészhet az olyan felvágottak széles választékában, mint például a Coop szeletelt paprikás kolbász, a Tóalmási parasztkolbász és még sok más, vagy egyszerűen csak adja meg bármelyik termék nevét a keresés fülön, majd böngésszen a kapott eredmények között!

Most már tudja, hogy miből készül. De azt tudta, hogy számos finom étel alapját képezi? Mindenképpen próbáljon ki néhányat az ízletes receptek közül. Maradjon olasz hangulatban és készítsen finom tésztát! Mit szólna egy kis szalámihoz és zöldségekhez? Ezt az ételt félóra alatt elkészítheti és az eredmény magáért beszél majd. A mini szalámis pizza puha tésztája pedig tökéletesen párosul az aromás mártással és a húsos feltétekkel. Remek alternatívája a hagyományos pizzának!