Lazac elkészítése lépésről lépésre

A halból készült ételek amellett, hogy rendkívül ízletesek, kimondottan egészségesek is, mindössze egy dologra ajánlott hangsúlyt fektetni, nevezetesen arra, hogy friss húsból állítsuk elő a finomságokat. Mint minden ételnél, az előkészülettel kezdődik a lazac elkészítése is, minden esetben célszerű ellenőrizni, hogy maradt-e szálka a hal húsában.

Továbbá, időben ki kell venni a halat a hűtőből, mert csak a szobahőmérsékletű húst tudjuk egyenletesen kisütni. A lazac elkészítése a fűszerezéssel folytatódik, és ennél a halfajtánál az egyszerűségre érdemes törekedni. Lényeges, hogy a fűszerezés közvetlenül a sütés előtt történjen, mert ha előre besózzuk, fellazul a szerkezete, és kezdi kiengedni magából az értékes nedvességet. Nem nehéz a lazac elkészítése, de pár szempontot figyelni kell.

Figyelemmel zajlik a lazac sütése

Roppanós, aranybarnára sült külsőt és szaftos, lédús belsőt várunk a serpenyőben sütött haltól, ezért vigyázni kell, nehogy kiszárítsuk. Pár perc alatt elkészül, tehát a lazac sütése gyors folyamat, ezért elég egy plusz perc neki a serpenyőben, és máris szárazabb lesz, mint kellene. Fontos, hogy a húst forró olajba tegyük, hogy rögtön elkezdhessen sülni a bőre.

Arra azonban figyeljünk, hogy ne a legmagasabb fokozaton történjen a lazac sütése, mert akkor könnyen odaéghet és kiszáradhat a filé. Először a bőrös oldalát süssük, ugyanis a bőr segít abban, hogy a halszelet ne kapjon túl nagy hőt a serpenyőtől. A lazac sütése során a szeletet kizárólag az utolsó szakaszban érdemes megfordítani és egy kis színt adni a másik felének is. A sütési idő a halszelet vastagságától függ.