Ezért elengedhetetlen a talajjavítás!

A gazdák nagy többségének fogalma sincs róla, hogy a területe talajállapota pontosan milyen problémákkal néz szembe. Valójában óriási a baj, aminek alapját sajnos a szántáson alapuló földművelés adja. A talajjavítás számos esetben elengedhetetlen és gyakran már nem is elég ahhoz, hogy a termőterület potenciálja fokozásra kerüljön. Ha azt hisszük, hogy minél nagyobb műtrágyamennyiséggel eredményt érhetünk el, akkor óriásit tévedünk. A földeket egyre jobban tönkretesszük és lassan, de biztosan megfosztjuk magunkat azoktól a természeti forrásoktól, amelyekre támaszkodhatnánk.

A talajjavítás során a lényeg az élet visszajuttatása, serkentése. Valójában legyen az bármilyen ásványi komponens, még a legszegényebbnek vélt talajokban is jelen van, csak éppen nem felvehető formában. A mikroorganizmusok itt lépnek a képbe. A talajjavítás során visszaadjuk azt a földnek, amire szüksége van és ezzel minden tulajdonság fejlődik. Hatékonyabb lesz víztárolási képesség, a szervesanyag-tartalom nő és a morzsalékos jelleg is kialakul. Amennyiben ezt elértük, biztosak lehetünk abban, hogy a termésátlag is fokozódni fog és egy egészséges kultúra jelenik meg.

Hogyan történjen a muhar vetőmag alkalmazása?

Sokszor jelent problémát az állattenyésztésben a kellő mennyiségű élelmiszer pótlása. A fő veteményként alkalmazott gabonaféléken túl, szerencsés a muhar vetőmag nyújtotta előnyöket kihasználni. Egy búza vagy árpa ültetvény learatását követően, júliusban máris elvethető és minimális nedvesség hatására gyorsan növekedésnek indul. Mivel jól tűri a meleget, ezért kifejezetten hasznos abból a szempontból, hogy ilyenkor sem marad fedetlenül a talaj.

Már 60-80 nappal a muhar vetőmag elszórását követően betakarítható az állomány. Azon felül pedig, hogy javítja a termőterület kihasználtságát, nagyon gyors tápanyagforrásként szolgál. Zöld etetésre, szilázs- és szénakészítésre ugyanúgy megfelel. Kiegyensúlyozott beltartalmi értékkel rendelkezik, aminek köszönhetően az állatok kifejezetten kedvelik. A muhar vetőmag 25 kilogrammos kiszerelésekben, kedvező áron megrendelhető a sersiafarm.hu weboldalon.