Egyedi felépítéssel rendelkezik az autóklíma

A kényelem a modern kor emberének alapvető elvárása. A közlekedésben a különféle járművek használata teljesen megszokott. Bár a téli hónapokban nincs olyan nagy probléma a hűtéssel, viszont nyáron szinte elképzelhetetlen az autóklíma nélküli vezetés. A gépkocsikban, legalábbis az újabb modellekben ez alapfelszereltségének számít, miközben régebben inkább a luxust erősítette mindez.

Nagy öröm tehát a kor ezen szintű fejlődése, mert így az egészségmegőrzés sem marad el. A fémváz miatt a belső tér komolyan át tud forrósodni, ami eszméletvesztéshez is vezethetne, ha nem lenne az autóklíma, ami egyszerűen lehűti a levegőt. A rendszer hatékony működése az egyedi és átgondolt kialakításnak köszönhető. Megéri tisztában lenni az egyes alkatrészek funkciójával, az esetleges hibák elkerülése érdekében.

Hogyan épül fel az autóklíma?

Az autóklíma voltaképpen a fizika alapvető elveit használja ki, ami a folyadékok és gázok bizonyos nyomáson való áramoltatását jelenti. A speciális alkatrészek beiktatásával a rendszer felveszi a plusz hőmérsékletet és egyszerűen leadja azt. A működésben kulcsfontosságú a kompresszor, kompresszorkuplung, kondenzátor és annak ventilátora, a szárítószűrő, párologtató, levegőbefúvó, expanziós szelep.

Az autóklíma belsejében egy R134a nevű gáz kering, ami a munka aktív részét végzi. Ez a rendszer bizonyos részében cseppfolyós, míg máskor gázhalmazállapotban van jelen. A ciklikus folyamat rendre megismétlődik, ami alatt a hűtés hatékonyan végbemegy. Ennek részleteiről az autóklíma.com oldalon tudhatunk meg többet.

Milyen célt szolgál a klímahűtő?

A sofőrök többsége csak annyit tud a kocsiban található klímáról, hogy elég bekapcsolni és az teszi a dolgát. Ez így is van. Választható manuális vagy automata rendszer egyaránt. Fontos azonban tisztában lenni vele, hogy a klímahűtő pontosan milyen formában teszi a dolgát. Az első megálló a kompresszor, ami sűríti a gázt és átjuttatja a kondenzátorba.

Itt egy ventilátor segítségével a menetszél a kívánt hőmérsékletre lehűti. A fizikai törvényszerűségek elvén, hőelvonás kicsapódással jár és cseppfolyós halmazállapotba kerül. Ez voltaképpen maga a klímahűtő. Innen a szárítószűrő a megálló, ami tisztít és párátlanít, majd az expanziós szelep fogja újból gázzá alakítani az anyagot, ami felveszi a hőt és elindul, hogy a kompresszor felé vigye.

A klímacső javítás fontos feladat

A különféle átalakító egységeket vezetékek kapcsolják össze egymással, amiben a közeg kering. A klímacső javítás bizonyos helyzetekben kulcskérdéssé válik. Elég egy koccanás és máris sérülés alakulhat ki. Nincs szükség azonban még balesetre sem, mert az anyagfáradás szintén elvégzi a maga dolgát. Ha kiszökik a gáz vagy csepeg a hűtőfolyadék, akkor néha a tömítésekkel van probléma, míg máskor a vezeték ment tönkre.

A klímacső javítás többféle módon történhet, de nem szabad azzal játszani. Jobb profi szakemberre bízni a munkát, aki megfelelő felszereltséggel és tapasztalattal rendelkezik. A kárelhárítás utáni ellenőrzéssel garantálható a teljes helyreállítás.