Az Érmellék híres szülöttei

Középparaszt porta az Érmelléken
Középparaszt porta az Érmelléken

Magával ragad bennünket egy-egy tájegység a gyönyörű, felbecsülhetetlen értékű házaival, a tárgyi és szellemi értékeivel. Életre szóló élményt jelenthet az Érmellék látványa az idelátogató számára, ahol kedves, magyar emberek látják vendégül. Elmondható, hogy ez az a táj, ahol a messze földön híres magyar vendégszeretet igazán érezhető.

Ha pusztán házi készítésű pálinka, kenyér és szalonna kerül az asztalra, a messziről jött ember számára ez is valódi ínyencségnek számít. Hiszen a legfontosabb a szeretet, ami az Érmellék lakta emberek minden gesztusában benne van. Az Érmellék tájain még ma is áll sok olyan parasztház, amit döngölt falak tartanak és náddal vannak lefedve.

Sajátos építészeti stílusban készültek itt a lakóházak, de ezek melléképületei is, a csűr, az istálló, a pince, a góré vagy a különböző ólak. Ezeket az építményeket még ma is használják a szorgalmas gazdaemberek. Az Érmellék egyik szimbóluma a szalacsi kőhíd, ugyanakkor bortermő vidék lévén, számtalan, évszázadokkal ezelőtt épült pince is megtalálható ezen a csodálatos vidéken.

Akkor még nem is beszéltünk a szellemi értékekről, amelyekkel ez a táj ajándékozott meg bennünket. Az Érmellék nagy szülöttei között említhetjük meg a magyarországi közgazdasági statisztika első jelentős képviselőjét, a Csokalyon született Fényes Eleket, aki 1807. július 7-én született a községben. Csiha Kálmán erdélyi református püspök, prédikátor, költő, memoáríró Érsemjén szülötte, akinek szülőfaluja méltó emléket állított fel a település központjában található csodálatos parkban elhelyezett mellszobor által, amit 2009. november 21-én avattak fel.