Hosszú szabadságot jelent a világkörüli hajóút

Olykor arra vágyik az ember, hogy akár egy teljes évre kilépjen a megszokott életéből, az ilyen esetekben tökéletes választás a világkörüli hajóút. Sokáig tart, ráadásul minden olyan helyre eljuthatunk, amiről korábban csak álmodoztunk. Ami a legjobb, nem nekünk kell megszervezni az utazást, a szállást és az ellátást!

Ezek alapján érdemes kiválasztani a nekünk való világkörüli hajóutat

Minden utazásszervező cég, amelyik világkörüli hajóutakkal foglalkozik, listázza azokat a kikötőket és városokat, ahol az óceánjáró megáll majd. Ha ezeket a listákat összehasonlítjuk a saját kívánságlistánkkal, hamar megtaláljuk azt az útitervet, amivel megvalósíthatjuk az elképzeléseinket.

Miután megtudtuk, hogy hány hónapot ölelne fel álmaink világkörüli hajóútja, gondoljuk át alaposan, hogy el tudunk-e szakadni ennyi időre a munkánktól, a mindennapi életünktől. Ha mindkét kérdésre igen a válasz, nem kell mást tennünk, mint a kiválasztott társaságtól egyedi árajánlatot kérni.

világkörüli hajóutak

Természetesen a kapott ár tartalmazhat extra szolgáltatásokat, de ne feledjük otthon a bankkártyánkat, hiszen egyes programok fakultatív jellegűek, tehát felárasak. A világkörüli hajóutakra legalább 1 évvel korábban le kell foglalni a jegyet, mert a hajótársaságok meglehetősen ritkán indítanak ilyen túrákat és gyorsan betelik a létszám.

Az indulási kikötőig egyéni az utazás

Bár az utazás, szállás és ellátás díja benne van a világkörüli hajóút árában, a kiindulási kikötőbe való eljutást egyénileg kell megoldania minden utasnak. Az odavezető út és a szállás díja emeli a költségeket. Érdemes legalább 1 nappal korábban a helyszínre érni és a városban megszállni, hogy kipihenten vágjunk bele életünk egyik legnagyobb kalandjába. Ha több napot szánunk erre, bejárhatjuk a várost is, elkezdve az ismerkedést egy új kultúrával.

Mi van akkor, ha nem tudunk elszökni hónapokra vagy egy teljes évre az életünkből?

Akkor sincs semmi probléma, ha egyszerre sok lenne a 3-14 hónapos távollét, hiszen a világkörüli hajóutak szétbonthatóak hosszabb-rövidebb szakaszokra is. Igaz, így drágább lesz a nagy utazás, hiszen ilyenkor nemcsak a hajóutat kell kifizetni, hanem a kiindulási kikötőhöz az oda-, az érkezési ponttól pedig a hazaút repülőjegyét is, de az élmény így is tökéletes lesz.

Minek érdemes utánanézni a készülődés során?

Mivel egy kisebb világkörüli út során is 2-3 kontinenst érint az óceánjáró, nem árt gyorsan kideríteni, hogy milyen okmányokra és dokumentumokra van szükség. A hajózási társaság is tud ebben segíteni, de egy kis önálló felkészülés sohasem árt. Ha valamiben nem vagyunk biztosak, a nagykövetségektől megkaphatjuk a hatályos információkat.

Amennyiben még nem rendelkezünk valamilyen dokumentummal, azt idejében igényeljük, hogy ne legyen emiatt probléma. Ugyanez igaz a védőoltásokra is, ha olyan területen köt ki a hajó és töltünk el pár napot, ahol kötelező vakcinák szükségesek. Ezt is intézzük el időben! Egy-egy oltásnak ugyanis legalább 2 hét kell, hogy kifejtse a hatását.

A világkörüli hajóút extrém formája az expedíciós hajóút!

Talán nincs is olyan ember, aki ne szeretné a lelke mélyén felfedezni a világot, különleges helyeket és élőlényeket felkutató expedíciók tagjaként. Míg ez sokáig csak a tudósok és a kalandorok kiváltsága volt, addig mára igazi luxusszolgáltatás vált belőle. Egyes hajótársaságok ugyanis a világ legextrémebb helyeire is szerveznek utakat, sőt, az 1 éves, világkörüli hajóút is megvalósítható expedíciós stílusban.

világkörüli hajóút

Ezeken az utakon a kalandvágyók eljuthatnak a sarkvidéki jégtáblákhoz is, miközben áthajóznak az Egyenlítőn, megtapasztalva minden időjárás jellemzőit. Az expedíciós hajóutakon vannak zodiac hajók is, amelyekkel oda is eljuthatnak az utazók, ahová a nagyobb vízi járművel nem. Sőt, ha a körülmények lehetővé teszik, a világkörüli út expedícióvezetője olyan programokat is szervezhet az utasoknak, amelyeket csak igazán kevesen élhetnek át.

Egy szó, mint száz, a világkörüli hajóút egy életre elegendő emlékkel ajándékozza meg a kalandra vágyó utazókat!