Hol vannak ásványlelőhelyek Magyarországon?

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy csodálatos ásványokat csak a tőlünk távoli tájakon lehet találni. Pedig ásványlelőhelyek Magyarországon is bőven akadnak. Tévhit, hogy csak a smaragd, rubin, gyémánt vagy zafír számít drágakőnek. Tulajdonképpen minden ásvány – azok is, amelyek nem drágák – igen értékesek, hiszen valamennyi gyógyító hatással bír.

Sokan tudják, hogy a hegyikristály, turmalin vagy howlit mennyi áldásos hatást gyakorol az emberre, állatra és növényre, mind a lelki, mind pedig a fizikai síkon. Lássuk, hogy hol vannak a legfontosabb helyek hazánkban! A gyönyörű és titokzatos opált több helyen is felfedezhetjük hazánkban, ilyen a Balaton-felvidék, a Cserhát és a Börzsöny, a különleges színű tűzopál a Zempléni-hegységben bújik meg. Ha igazán szerencsések vagyunk, akkor a Duna partján is találkozhatunk vele.

Az ásványlelőhelyek Magyarországon olyan kincset is rejtegetnek, mint a csodaszép, lilás árnyalatú ametiszt. Ez az egyik legközkedveltebb kristály, ami nem csupán a szépségének köszönhető. Vértisztító, stresszoldó és fájdalomcsillapító hatása miatt évezredek óta használják az emberek. Ametiszt ásványlelőhelyek Magyarországon a Cserhát és Börzsöny, valamint a mátrai bányák területe, de a Karancs is jelentős lelőhelye.

Hazánk talaja rendkívül gazdag féldrágakövekben is, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy valódi kincsesláda van a lábunk alatt. Ásványlelőhelyek Magyarországon tehát szép számmal akadnak, ahol nemcsak opált és ametisztet, hanem olyan csodákat is lehet találni, mint például kvarc, fluorit, aragonit, füstkvarc, barit, zafír, gránát, pirit, limonit vagy turmalin.