Az igazi konyak titka

Vannak olyan italok, amelyek ma is eredetvédettségnek örvendenek és csak bizonyos országokon keresztül szerezhetőek be. A konyak, másik nevén Cognac, Franciaországból származik, éppen egy ilyen nevű borvidékről. Itt először a fehérborok szereztek elismerő hírnevet, majd gyorsan megindult a belőlük készült párlatok értékesítése is.

Ha valaki italkészítésre adja a fejét, akkor nemcsak a konyak előkészítési módját határozzák meg, hanem a termővidéket, a szőlőfajtákat és a berendezéseket is. Tény, hogy sok borpárlatot akaratlanul is konyaknak neveznek, azonban a valódi, az egyetlen Cognac éppen a szabályok miatt lesz olyan értékes. Ha megnézzük az üvegeket, akkor rengeteg árat találunk, a legolcsóbbak 10 ezer Forint körül mozognak, miközben a legdrágábbak a félmilliós értéket is elérik.

A különleges szesz évekig érlelődik tölgyfahordókban, úgyhogy az ára nemcsak az elkészítésre, hanem a várakozási időre is vonatkozik. Ennek eredményeként még ma is markáns és ízletes konyakot kapunk, hála a mestereknek.

Tags: