Mézes élet – előadások a méhészetről és a mézről a zuglói Olajág Otthonokban

Mézes élet – előadások a méhészetről és a mézről

Szabó Olivér makói méhész előadásai során rengeteg érdekességet mondott el az ő különleges foglalkozásáról az idősek otthona lakóinak. Családjában apáról fiúra szálltak a mesterség ismeretei és fogásai, most ő a mesterség legfiatalabb művelője. Az öregotthon lakói megtudhatták, hogy úgynevezett rakodós kaptárakat használ, amik könnyen mozgathatók és szállíthatók.

Így, ismerve a magyar flórát, mindig oda viheti méhcsaládjait, ahol éppen valamelyik mézelő növény virágzik. Az idősek otthona lakóinak bemutatta a használati eszközeit, a füstölőt, a fedelező villát, a fejvédő hálót és kesztyűket, amelyeket a bátrabbak fel is próbálhattak.

Egy kaptárát megmutatta belülről is, elmagyarázta, mi is az a propolisz, amelyből a méhek a lépsejteket készítik. Legnevezetesebb mézei a pohánka, az akác és a facélia mézek, de készít különlegese ízesítésű – pl. mentás, csokoládés – mézeket is. Ezeket mind meg is kóstolhatták a zuglói idősek otthonának lakói. Érdeklődő öregotthon lakóknak kiosztotta a mézeket ismertető tájékoztató lapokat is.

Ismertette azokat a módszereket, amelyekkel a mézeket sajnos hamisítani szokták. Elmagyarázta azt is, hogyan tudjuk a piacon megkülönböztetni az igazi termelői mézet ezektől a hamisítványoktól. Olivér előadásain egy igazán különleges és izgalmas szakmát ismerhettünk meg, és az általa elmondottak az idősotthonok lakói számára érdekes és hasznos információk voltak. Köszönjük szépen!