Magyarországi egynapos kirándulás ötletek

Sokaknak nehéz összehozni egy egyhetes, de akár egy hosszú hétvégi pihenést is, ilyenkor idő hiányában az egynapos kirándulás ötletek közül kell választanunk. Számos szempontot figyelembe kell vennünk, milyen ruhára lesz szükség, ne menjen el túl sok idő az utazással és legyen elég látnivaló az úti célunk közelében. Természetesen rendelkezzünk b-tervvel is rossz idő esetére, hiszen nagy bosszúságot tud okozni, ha az elrontja a családi kikapcsolódást.

Hova menjünk kirándulni egy napra? Íme, néhány a közkedvelt egynapos kirándulás ötletek közül:

Mosonmagyaróvár és környéke

Járt már valaha új helyen, és érezte, hogy “hűha”? Sok látogató számára ez történik Mosonmagyaróváron. Mosonmagyaróvár talán nem olyan népszerű, mint más magyarországi turisztikai célpontok, de ez ne tévesszen meg senkit. Mosonmagyaróvár egy kisebb, de gyönyörű és feltörekvő város, amit érdemes meglátogatni.

Meg fog lepődni, milyen egyedi dolgokat és helyeket fedezhet fel ezen csodálatos környéken. Amennyiben ezt az úti célt választotta, érdemes a környéken lévő további látnivalókat is beiktatnia a programba: a Régi Malom, a Tűzoltó múzeum, a Báger-tó, a FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont, és a Szigetköz Kalandpark.

egynapos kirándulás ötletek

Töreki Tavak tanösvény, Siófok

Az 1994-ben védetté nyilvánított csendes völgyben fontos cél volt, hogy megőrizzék a természeti értékeket a kirándulni vágyók számára. A hangulatos táj megfelelő környezetet biztosít, hogy „visszamenjünk” a múltba, ahol a nyüzsgés és pörgés okozta stresszt magunk mögött hagyhatjuk.

A tanösvényen végig barangolva megismerhetjük az erdők, rétek és a vizes élőhelyek élővilágát, és, aki a madarak mindennapjaira is kíváncsi, a madárfigyelő toronyból bepillantást nyerhet. Maga a tanösvény 8,5 km hosszan vezet Minket, de a hosszabb és rövidebb túraútvonalakon is van lehetőség megismerni a környéket

Pannonhalma és látnivalói

Ha egynapos kirándulás ötletek közül szeretnénk választani, akkor ez egy remek lehetőség. Budapestről indulva Magyarország nyugati oldala felé autózva, másfél óra múlva érkezünk meg Pannonhalmára. Az apátság bazilikája a középkori magyar építészet egyik remekműve, melyet a kolostor épülete vesz körül.

A bazilikában, a kriptában, a kolostorban és a könyvtárban vezetett séta során, és természetesen egy tizenöt perces film megtekintésével megismerkedhetünk a bencés közösség életével. A Pannonhalmi Főapátság belső látogatása után a Szent Márton-hegyről csodálatos panorámában gyönyörködhet. A főapátság épületeit és környékét 1996-ban hivatalosan a világörökség részévé nyilvánították. A lombkorona tanösvényt és a Boldog Mór-kilátót az onnan elénk táruló kilátás, az arborétumot pedig a kellemes séta miatt érdemes választanunk.

Miskolci kirándulás

Az északkelet-magyarországi iparváros, Miskolc „hátsó kertjében”, a Bükki Nemzeti Parkban végtelen hegyek találhatók. A középkorban a ma Miskolcon belül található Diósgyőr vára a magyar királyok és királynők menedéke volt, a nemrég felújított műemlék nyáron középkori vásárokat és történelmi játékokat rendez.

Nyugatabbra, a nemzeti parkban magas dombok között fekszik Lillafüred üdülőhelye, ahol a függőkertek tetején egy 1920-as évekből származó, fényűző tóparti szálloda található. A város szívében művészeti múzeumok, valamint ortodox és gótikus középkori templomok találhatók, míg a külvárosban lévő Miskolctapolca gyógyfürdő termál medencéket kínál a fürdőzni vágyóknak egy igazi mészkőbarlang belsejében. Amíg a Tündérkert, az Avasi arborétum egy kellemes séta helyszíne lehet, addig a Miskolci Állatkert rengeteg állattal várja a vendégeit.

Visegrád

Talán a legközkedveltebb, az egynapos kirándulás ötletek közül Visegrád. Budapesttől északra, a Duna jobb partján, a Dunakanyarban található. A Felsővárból lenyűgöző kilátás nyílik a Dunakanyarra. Mindkét vár (Felsővár és Alsóvár) fontos szerepet játszott Magyarország történelmében.

egynapos kirándulás

A Felsővár adott otthont 1335-ben a visegrádi kongresszusnak, amely a császári, lengyel és magyar királyok virágzó szövetségét jelentette. Ha egy csendes és szép látogatásra vágyik, ami nincs olyan messze Budapesttől, tervezzen egy túrát a környéken. A Duna-parti séta mellett nem érdemes kihagyni a Telgárthy-rét környékét, a Sibrik-dombot, a Zsitvay-kilátót sem. Amennyiben gyönyörködni szeretne a Pilis és a Börzsöny látványában, Visegrád tökéletes választás lehet egy egynapos kirándulás céljából.

Szarvasi Arborétum, és a Makettpark

A Körös partján fekvő, Magyarország legnagyobb arborétumába számos ritka növény fajt hoztak ide a világ minden tájáról. Az Arborétum egyedülálló fásszárú növénygyűjteménye több mint 1600 növényfajt tartalmaz. Ez a harmóniakert és a hozzá tartozó, dzsungelszerűen gondozott gyep különösen a tavaszi virágzás idején nyújt felemelő élményt a természetkedvelő látogatóknak.

Magyarország legnagyobb arborétumában található Mini Magyarország makettparkban számos hazai építészeti csoda kiemelkedően élethű és részletes modellje található. A makettpark 2015-ben Erdély nevezetes épületeivel bővült, így a látogatók akár Déva váráig barangolhatnak az évszázados építészeti hagyományokon és a történelem fejezetein keresztül. Kisgyermekes családoknak felejthetetlen élményt nyújt majd, ha az egynapos kirándulás ötletek közül erre esik a választás.

Feszti körkép, Ópusztaszer

A magyar történelmi hagyomány szerint Ópusztaszer volt az első országgyűlés és törvényhozás helyszíne. Szegedtől 25 km-re északnyugatra található. Az 1970-es években e történelmi tényekre alapozva hozták létre az Ópusztaszeri Örökségvédelmi Parkot. A magyarok Kárpát-medencébe érkezését ábrázoló Feszty-panoráma 1996 óta, több éves restaurálási munkálatok után látható itt.

Az örökségpark a panorámán kívül egész napos programokat kínál, számos kiállítás, a Csongrád megyei népi építészetet bemutató szabadtéri néprajzi múzeum, nomád park és az ősmagyarok életét megidéző lovasbemutatók teszik emlékezetessé látogatásunkat. Az egynapos kirándulás ötletek közül azért is az egyik legoptimálisabb választás lehet, mert a park az év minden részében különböző látványos programokkal várja vendégeit.

Szilvásvárad és a Szalajka-völgy

Fedezze fel a nemzetközileg ismert és kedvelt természetvédelmi területet gyalog, kerékpárral vagy keskeny nyomtávú vasúton. A 17 méteres magasságból zuhatagként lezúduló Fátyol-vízesés, a Szikla-forrás, a híres Gloriett tisztás, ahol egykor Szalajka község házai álltak és az Istállóskő-barlang: ez csak néhány a látnivalók közül, amelyek Szilvásváradon és a Szalajka-völgyben várják.

Magyarország legszebb vidékét nem lehet szavakkal leírni, kirándulás során a Szalajka-völgyben található Fatelep állomásról óránként indul a keskeny nyomtávú vasút, amely Magyarország legmeredekebb fogaskerekek nélküli vasúti pályáján közlekedik. A vasút elhalad a Szalajka halastó mellett, ahol ha szerencséje van, láthatja a vízben úszkáló gyors pisztrángokat. A vonal a Gloriett tisztáson ér véget: itt leszállhat, és egy rövid sétát tehet a Szalajka-forráshoz.

kirándulás ötletek

A hely ideális egy piknikhez, de ha már itt van, érdemes megkóstolni a finom helyi pisztrángos ételek egyikét is. Ha már Szilvásváradon jár, látogasson el a ménesbe, ahol megcsodálhatja az országos védelem alatt álló lipicai lovakat. Ezután irány az Erdődy-Pallavicini kastély, amelynek alapját gróf Keglevics Béla építette, míg a ténylegesen megépült terveket Ybl Miklós készítette.

Menedék a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Az UNESCO Világörökségi címet büszkén viselő Hortobágyi Nemzeti Park az érintetlen természeti tájak tökéletes archetípusa. Ez az a hely, ahol mindenki arra vágyik, hogy menedéket találjon a modern emberi lét egyhangúságából. A végtelen horizont, a délibábok, a legelésző szarvasmarha- és ló csordák, valamint a régi kutak látványába foglalt korlátlan szabadság érzése egy lovaskocsikázás vagy “pusztai” szafari során megragadja a lelket.

Egy kellemes kirándulás a halastavakhoz a keskeny nyomvonalú kisvasúttal, némi madármegfigyeléssel kombinálva, egyedülálló élményekkel szolgál a fiatal és idősebb turistáknak egyaránt. Ez egy olyan hely, ahol újra értelmezi a csend jelentését és ahol az éjszakai túrák során akár az égitesteket is elérheti. Az egynapos kirándulás ötletek egyik legjobb helyszíne lehet.

Velencei-tó és környéke

Akik egynapos kirándulás ötletek között eddig nem találtak számukra csábítót, azok a Velencei-tó partján végre számos lehetőséget találnak majd. Rengeteg strand és túrázási lehetőség áll rendelkezésre az év szinte minden részében. Ha nyárról és vízpartról van szó, természetesen a strand jut először eszünkbe, és a Velencei-tónál van néhány igazán kihagyhatatlan strand.

Ha a tavat és környékét egy kicsit sportosabb módon szeretné szemügyre venni, akkor nem kell mást tennie, mint kerékpárra pattanni és körbetekerni a tavat. A táv akár 30 kilométer is lehet, kerékpárt pedig többek között Agárdon és Gárdonyban is bérelhetünk. Csodálatos táj, friss levegő, és ha az időjárás engedi, még a tóban is megmártózhatunk.

hova menjünk kirándulni egy napra

Számos természeti csoda is várja az utazót, mint például a Dinnyés-fertő, amely a Duna-Ipoly Nemzeti Park egyik kincse. Ez a táj egykor a Velencei-tó része volt, ma pedig madarak élőhelye. Igazán romantikus hely, ahol autentikusan láthatjuk a vadludak és más állatok életterét.

Tihanyi-félsziget

Ez a csodálatos félsziget, kettéosztja a Balatont. Nemcsak a régió vagy az ország, hanem Európa egyik gyöngyszeme. Egy ékszer a magyar tenger közepén. A vulkanikus eredetű félsziget felszínét mészkő gejzírek borítják, ahol számos ritka állat és növény található, köszönhetően a különleges klímának és a két tónak egyaránt.

Ennek eredményeképpen 1952-ben nemzeti parkká nyilvánították – az első ilyen jellegű park Magyarországon. Tihany nemcsak természeti, hanem történelmi és hangulati látnivalókban is bővelkedik. A Tihanyi Apátság, a Tihanyi Levendulás és a Tihanyi Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) csak néhány helyszín, amelyek miatt az egynapos kirándulás ötletek közül Tihany mellett döntünk majd.

Reméljük hasznos az összefoglalónk Magyarország legszebb helyeiről, és sikerült Önnek is megtalálnia az egynapos kirándulás ötletekből következő úti célját.