Jobb teljesítmény országúti pedállal

Az országúti kerékpárok esetében nagy hangsúlyt kell fektetni az alkatrészek súlyára és áramvonalas kialakítására. Mivel szinte csak aszfalton használjuk ezeket a kerékpárokat, ezért lényeges, hogy a hajtásba fektetett energia maximálisan hasznosuljon, amiben fontos szerepet játszik az országúti pedál.

A hagyományos lapos vagy „flat“ pedálokkal csak taposás közben fejthetünk ki energiát a haladáshoz. Az országúti pedálok manapság már főként patentes kivitelben kaphatóak, mindemellett extrakönnyítettek.

Ezekkel érhető el a legjobb hatásfok a sebességet illetően. A hegyi kerékpárokhoz is kaphatóak patentes, SPD modellek, ezeknek a kialakítása viszont némileg eltér az országúti pedáloktól.

A versenybringák esetében célszerűbb a keskenyebb kialakítás, ami a minimális taposófelülettel érhető el. Természetesen mindenki a saját stílusának megfelelően kell kiválassza az országúti pedálokat, amelyek nemcsak kényelmes haladást, hanem jobb teljesítményt tesznek lehetővé. A különbség azonnal érezhető a hagyományos pedál elhagyása után.