Tudni kell, mi csillapítja az izomlázat!

Aki sportol valamit vagy csak néhanapján nagyobb fizikai megterhelés éri, nagyon jól ismeri az ezzel járó fájdalmakat, amelyek az utána való napokban jelentkezhetnek. Nyilván az edzettségi állapot és egyéb fizikai tényezők is közrejátszanak abban, hogy mennyi időt vesz igénybe a felépülés. Mindenesetre érdemes foglalkozni a mi csillapítja az izomlázat kérdéssel, hogy elviselhetőbb legyen az állandó kellemetlen érzés. Több módszer is ismert, ami hatékony lehet, ám ez is egyénfüggő, hogy kinek mi válik be leginkább. Azt illetően tehát, hogy mi csillapítja az izomlázat, néha szubjektív dologról beszélhetünk.

A legtöbben, főleg akik ritkábban végeznek sporttevékenységeket, bevált technikának minősül maga a pihentetés is. Ezen kívül pedig, amiket meg lehet próbálni az izomláz enyhítése tekintetében, a fokozott magnéziumpótlás, ami a C-vitamin bevitele nélkül gyengébb hatásfokú, a fokozatos és nem annyira intenzív testmozgás fenntartása, az izomzat a váltogatott hideg-meleg vizes kezelése vagy a különböző sportkrémek is jó hatással lehetnek. Az izomláz enyhítése érdekében tehát sok mindent tehetünk, viszont nem várhatjuk el azt, hogy azonnali eredményeket érjünk el, legfeljebb csak a tüneti kezelést illetően, mert a szervezetnek így is, úgy is szüksége van a megfelelő pihenőidőre, a regenerálódásra. Amennyiben edzésbe kezdünk, pontosan emiatt van nagy jelentősége a fokozatosságnak. Sohasem jó, ha a sokkszerű megterheléseket szorgalmazzuk, mert azt legtöbbször nagyobb fájdalom követheti!

Egészséges nasikkal az izomláz ellen

Az egészséges táplálkozás is jelentős szerepet játszhat abban, hogy miként tesszük túl magunkat az edzés utáni regenerálódási folyamaton. Milyen az egészséges nasi? Létezik egyáltalán olyan nassolnivaló, ami valóban ízletes és nincs negatív hatása az egészségre nézve? Szerencsére bőven van miből válogatni, ráadásul valóban jó hatással lehet az izomlázra számos egészséges nasi. Amint tudjuk, a hidratálás különösen fontos a mindennapok során, de edzés közben és után főleg. A kamilla jól ismert a gyógyító hatásáról, teaként fogyasztva is egészséges, de olaj formájában is enyhítheti az izomfájdalmat az adott területre masszírozva.

Ki gondolta volna, hogy a meggylevet nem csupán az íze miatt érdemes fogyasztani? A maratoni futók esküsznek rá, hiszen magas antocianin tartalommal rendelkezik, ami köztudottan hatékony gyulladáscsökkentő, tehát izomláz esetén ezt is előszeretettel fogyaszthatjuk. Ott van még a Cayenne bors, amiben szintén megtalálható az a gyulladáscsökkentő anyag, mint a paprikában, azaz a kapszaicin. Készíthetünk banános áfonyás smoothie-t is. A banán a benne lévő magnéziummal fejti ki hatását, míg az áfonya a meggyéhez hasonló hatással bír. Az egészséges nasik mellett, az egészséges táplálkozás önmagában is felgyorsítja az izomrostok regenerálódását, ami egyértelműen az izomláz enyhítéséhez vezet.

Edzés utáni étkezés – miért olyan fontos?

Sokan inkább visszafogják magukat és egy kis citromos vízzel próbálják elnyomni az étvágyukat, míg a másik csoport a fél világot képes lenne felfalni az edzést követően. Az edzés utáni étkezés tudatos hozzáállást kíván. Persze nem mindegy, hogy mit és mennyit eszünk. Ha nem pótoljuk a hasznos tápanyagokat, az hosszútávon rosszulléthez vezethet. Ha meg elszalad velünk a ló és nekiállunk fékevesztetten belapátolni a szénhidrátokat, akkor az edzés feleslegesnek tekinthető. Az edzés utáni étkezés kapcsán érdemes olyan élelmiszerek közül válogatni, amik könnyen emészthetőek és alacsony zsírtartalommal rendelkeznek. Fontos a megfelelő fehérje és szénhidrát arány, ahogyan a kalóriatartalom sem mindegy. Segítségünkre lehetnek a különböző fittnesz és kalóriaszámláló applikációk. Ezek viszonylag pontos adatokkal szolgálnak az ideális kalóriabevitelt illetően.

Hogyha nem szeretnénk túlbonyolítani a dolgot az edzés utáni étkezés kapcsán, akkor elég csak az arányokra odafigyelni. Ne vigyünk be több kalóriát annál, mint amennyit sikerült fáradságos módon elégetni. Ha sikerül betartani ezt a szabályt, akkor a fogyás garantált. Hogyha ezzel a módszerrel biztosra szeretnénk menni, akkor próbáljunk meg fele annyi kalóriát bevinni, mint amennyit az edzésen elégettünk. Ezzel garantált a siker. Eleinte biztosan nem lesz egyszerű, de minden csak megszokás kérdése. Amint tudjuk, ezek a dolgok fejben dőlnek el. Idővel kitapasztalható, hogy melyek azok az ételek, amik táplálóak, mégis kevés kalóriát tartalmaznak. A lényeg, hogy lehet enni edzés után, sőt, kell is, viszont igyekezzünk ennek kapcsán tudatosan eljárni.