Sokoldalúan alkalmazható a poliészter anyag

Az ipari forradalom óta, a vegyipar számos csodát alkotott meg, aminek többnyire az alapját a kőolaj felhasználás adja. A finomítás során rengeteg olyan egyedi termék született meg, amiket sokoldalúan lehet használni a hétköznapokban. Ezek között meghatározó a poliészter anyag. Voltaképpen egy hőre lágyuló műanyagról van szó, ami sok kedvező tulajdonsággal rendelkezik.

Ezek között megemlíthető a nagyfokú ellenálló képesség, például a fizikai hatásokkal szemben. Az idő sem fog ki rajta, ami gyakran hátrányára válik, mert ilyen formában felhalmozódik a természetben, a nem megfelelő gyűjtése miatt. A poliészter anyag legismertebb változata a PET (polietilén-tereftalát). Azon túl, hogy palackokat, használati tárgyakat, lakberendezési termékeket készítenek belőle, a ruhaiparban is igen fontos szerepet kap, ahol gyakran keverik más szövettípusokkal.

Mi az a juta és mire használható?

A vegyipar mellett, a természet is kínál olyan kiváló alapanyagokat, amikből ellenálló szövetek hozhatóak létre. Remek példa erre a pamut, ami után közvetlenül a juta kerül jelentősebb mennyiségben felhasználásra. Ez is egy növény, ami főként Dél-Ázsiában kerül termesztésre. A több méter magasra megnövő szálak szárának belső részében találhatóak azok a rostok, amiket finomítva, szövet készíthető.

Főként zsákokat és csomagoló vásznakat hoznak létre belőle, de a szigeteléstechnika területén ugyanúgy nagy előnnyel alkalmazzák. Mivel egy természetes összetevőről van szó, a juta teljesen környezetbarát, ami gyorsan lebomlik, így nem halmozódik fel. Ugyanakkor rothadásra hajlamos, amennyiben folyamatosan nedvességnek van kitéve.

Remek tulajdonságokkal rendelkezik az akril

Ami szintetikus, az nem mindig rossz! Remek példa erre az akril anyag, amit alapvetően polimerből hoznak létre. Amennyiben hasonlítani kellene egy természetes komponenshez, akkor az a gyapjú lenne. Mivel kiválóan kijönnek egymással, ezért gyakran kombinálják azokat. Ugyanakkor, a mesterséges összetevőnek vannak olyan előnyei, amiket megéri fókuszba helyezni.

Ilyen a nagyfokú ellenállósága a természeti hatásokkal szemben. Még az erős ultraviola sugárzás sem fog ki rajta. Az akril kevésbé meleg, de nem okoz viszketést. Ami miatt pedig a leginkább keresett, az a kifejezetten kedvező ára. Az sem mellékes, hogy könnyen tisztítható, mivel nem kényes a különféle eljárásokra. Remek befektetésnek minősül.

Mindenhol ott van a polipropilén

A vegyészet fantasztikus tudományterület, ami csodákra képes. Ennek köszönhetően született meg az 1950-es években, a modern hétköznapokban gyakran használt polipropilén. Ahol találkozunk a PP rövidítéssel, ott tudhatjuk, hogy erről az összetevőről van szó. Az olaj- és földgázüzemek egyik melléktermékéből, a propilénből polimerizálás útján hozzák létre ezt az anyagot, ami nagyfokú tartóssággal bír.

A különféle játékoktól kezdve, a tárolóedényeken át a kupakokig, de még a bútorokban és szőnyegekben is előfordul. A polipropilén jól viseli a fizikai hatásokat, mint az ütés, dörzsölés. Könnyen színezhető és az árnyalatokat jól megtartja. Lehet merevebb vagy lágyabb összetételű, aminek függvényében különféle módon alakítható. Jóformán mindenhol előfordul.