Az alufelni csavar megfelelő használata

A modern alumínium keréktárcsák felcsavarozásakor bizonyos szempontokat kötelező szemügyre venni. Ugye csakis a megfelelő alufelni csavar alkalmazása jöhet szóba, illetve a felszereléskor a járgány biztonsági előírásainak betartása elengedhetetlen. Az, hogy miként is kell történjen az egész procedúra, pontosan le van írva az autó kézikönyvében.

Mielőtt kezdetét vehetné a munka, nem szabad megfeledkezni az egyik legfontosabb lépésről: az összes alufelni csavar megtisztításáról és átnézéséről. Egy kisebb kavics, a por vagy egyéb szennyeződés is egyből megakaszthatja a csavarozást, rosszabb esetben pedig megrongálhatja a menetet. Ha ezzel kész van az ember, akkor jöhet a csavarozás, amit először is szabad kézzel kell kezdeni, komolyabb erőfeszítés nélkül.

Ha mindegyik alufelni csavar a helyén van, akkor nyomatékkulccsal vagy keresztkulccsal érdemes meghúzni azokat, a megfelelő sorrendben, a furatok száma szerint. Ha a csavarozást végző személy nem tartja be a sorrendet, a keréktárcsa épségét kockáztatja, mert nem fog megfelelően illeszkedni a tengelyre.

Egy elég nagy hiba, amit sokan a mai napig elkövetnek, hogy ráállnak a kereszt- vagy pipakulcsra. Ha az illető személy túlságosan meghúzza az anyákat, megsérti a tengely csavarmenetét. Az összes alufelni csavar meghúzása után biztonságosan lehet vezetni. Érdemes ezeket azonban minden 100 kilométer után átnézni.

A széles Skoda Fabia alufelni és az abroncs

Sokan szeretik a széles felniket. Nincs is ezzel baj, hiszen józan határokon belül, a Skoda Fabia alufelni széles fajtájával történő tesztelgetés egy mutatós eredményt produkálhat. Számtalan profi gumis műhelyben meg tudják mondani a tulajdonosnak, hogy milyen kombinációk lehetségesek.

Egyesek meglepődve hallják, hogy mi mindent lehet elérni egy kis ügyességgel úgy, hogy a biztonságos vezetés megmarad. Szigorúan véve, általában 4 Skoda Fabia alufelni méret engedélyezett. Egy 6 hüvelykes tárcsára például 175 és 205 közötti gumikat lehet feltenni hivatalosan. De egy kis akarással jöhet még a 165 és a 215 is.