A szén-monoxid érzékelő garantálja a biztonságot

Egy létfontosságú eszközről van szó, aminek a telepítése minden háztartásban és üzleti helyiségben kötelező, ahol fosszilis tüzelőanyagot égető berendezések vannak. A szén-monoxid érzékelő miután azonosítja a gáz jelenlétét, riasztást ad ki, így időben lehetőséget biztosít a szükséges intézkedések megtételére.

Általában elektrokémiai szenzorokat használ a CO jelenlétének érzékelésére a levegőben. Amikor a gáz érintkezik a detektorral, kémiai reakcióba lép vele, aminek a során elektromos áramot generál, ezáltal aktiválja a vészjelzést. A hangereje és az intenzitása elég erős ahhoz, hogy felébressze az alvó embereket is. A szén-monoxid érzékelő telepítésére nagy hangsúlyt kell fektetni.

A lehető legjobb védelem érdekében stratégiai helyeken kell elhelyezni, mint a hálószobák közelében és a fűtőberendezések környékén. Ha az épület többszintes, akkor minden szinten ajánlott felrakni egy szenzort a teljes körű biztonság érekében. A szén-monoxid érzékelő élettartama 5-10 év között mozog. Szerencsére a gyártók a termékeken jól láthatóan feltüntetik ezt a fontos adatot.