A motoros ágvágó láncfűrész a faápolás hatékony eszköze

A motoros ágvágó láncfűrész rendkívül hasznos eszköz a faápolásban, mivel lehetővé teszi a magasban lévő ágak biztonságos és hatékony eltávolítását. Ez a speciális berendezés gyakorlatilag egy hosszú nyéllel ellátott láncfűrész, amivel létra használata nélkül, a földön stabilan állva vághatja le bárki a magasabban elhelyezkedő faágakat.

Az ágvágó láncfűrész általában benzines vagy elektromos motorral működik és különböző hosszúságú nyelvekkel érhető el, ami 2-5 méter között terjedhet. Legyen szó gyümölcs- vagy díszfák koronájának karbantartásáról, illetve formázásáról, keresve sem lehetne találni ennél jobb megoldást erre a feladatra.

A motoros ágvágó láncfűrész alkalmazásának területei

A motoros ágvágó láncfűrész kiválóan alkalmazható nagyobb faállomány karbantartására, ahol az elhalt vagy beteg ágak eltávolítása szükséges az egészséges lombkorona megőrzése érdekében. Ideális eszköz a kertekben és parkokban. A segítségével pontosan és biztonságosan formálhatóak a fák koronái. Könnyen eltávolíthatóak vele azok az ágak, amik veszélyt jelenthetnek az épületekre, elektromos vezetékekre vagy az emberekre nézve, különösen viharok vagy erős szél után.

Mire érdemes figyelni az ágvágó láncfűrész használatakor?

Döntse el, hogy a benzines vagy elektromos modellt részesíti előnyben! A benzines modellek általában erősebbek és mobilisabbak, míg az elektromosak csendesebbek és kevésbé szennyezik a környezetet. Fontos, hogy a nyél hosszát a gyakran végzendő munka típusához igazítsa! A rövid nyél nem biztosít elegendő elérést, így aztán létrára kell másznia, miközben éppen ennek elkerülésére szolgál a készülék, de a túl hosszú sem jó, mert az nehezen kezelhető. Ügyeljen arra, hogy a választott modell rendelkezzen a szükséges biztonsági funkciókkal, mint például visszarúgás elleni védelem és vészhelyzeti stop.

Hogyan használható a hagyományos láncfűrész ágvágásra?

Egy ágvágó láncfűrész lehet olyan is, ami nem rendelkezik kimondottan hosszú nyéllel. A hagyományos típusok ugyanúgy alkalmasak erre a feladatra, csak megfelelően kell bánni velük. Amennyiben nem akar speciális eszközt, mert csak alkalomadtán végez ilyen feladatot, úgy nem jár rosszul akkor sem, ha egy könnyebb kiszerelésű láncfűrészbe fektet. A Riwall és Scheppach kínálatában célirányosan válogathat. Minél hosszabb a lánc, annál vastagabb ágakat, farönköket tud könnyen átvágni.

De ez még nem minden! A láncsebességet is fontos figyelembe vennie, valamint az ergonomikus kialakítást. Amennyiben ágvágó láncfűrész gyanánt kívánja használni a berendezést, akkor fontos, hogy az könnyű legyen, hiszen csak így tud vele nagy magasságokban probléma nélkül dolgozni. Szerencsére, a gyártók mindig figyelnek arra, hogy kimondottan ergonomikus rendszereket tervezzenek, amiket ellátnak magas biztonsági védelemmel.

Mikor éri meg a motoros ágvágó láncfűrész?

Egy motoros ágvágó láncfűrész többnyire olyankor számít optimális választásnak, amikor tavasszal és ősszel is több fát kell megmetszeni és ezt a talajról szeretné elvégezni. Viszont, ha egyéb vágásokat végezne, mint a tüzelő aprítása, gerendák szabása, akkor ágvágó láncfűrészként funkcionálhat egy hagyományos típus is, minden gond nélkül.