Repülős utak és biztonság: mire számíthatunk a jövőben?

A repülős utak előnyeiről le kellett mondanunk az elmúlt évben. A pandémia felfordította mindazokat az elképzeléseket, amelyeket a biztonságról és az emberi mindenhatóságról hittünk. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a repülős utak nem csupán a lezárások miatt kerültek háttérbe, hanem a bizalom is megrengett a külföldi utazásokkal szemben.

Az emberek egyre inkább megértik, hogy itt nem csupán egy influenzáról van szó, hanem valami sokkal komolyabbat szabadított ránk a természet. De vajon mennyire sínyli meg az utazási kedv a jelenlegi helyzetet? Visszatérhet a repülős utak iránti érdeklődés a korábban tapasztaltakhoz? Mi a helyzet az árakkal? Drágább lesz utazni, vagy éppen a kedvező árak csalogatják majd az utasokat a repterekre?

Repülős utak: még mindig népszerűek lennének?

A repülős utak igencsak megsínylették a világjárványt. Ez elsősorban a lezárásokkal, a beutazási tilalmakkal van kapcsolatban. Az országok a járvány terjedése ellen sok esetben úgy is igyekeztek védekezni, hogy lezárták a határokat. A légitársaságok életben maradása is gyakran veszélybe került, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a repülős utak iránt ma is nagy igény mutatkozik. Az már más kérdés, hogy az egyes országok szabályozása és persze a biztonsági kérdések ezt mennyire teszik lehetővé.

repülős utak

Repülős utak: magas jegyárak, olcsó szállások

Az elmúlt nyáron azt tapasztalhattuk, hogy amint lehetőség kínálkozott rá, a magyar utazni indult, persze a legtöbben a hazai úti célokat felkeresve. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a repülős utak feledésbe merültek volna. Már most is vannak olyan úti célok, amelyek fogadják a turistákat és mihamarabbi fellendülést várnak. Hogy miként alakulnak majd a repülős utak árai?

Talán nem meglepő, hogy a gyakran túlélésért küzdő légitársaságok igyekeznek behozni valamennyit, így a már elérhető úti célokra indított járatok árai rendkívül magasak. Ugyanakkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy a turistáknak ez kicsit sem visszatartó erő, hiszen az utazás egyfajta kiszabadulást is jelent az 1 éve tartó korlátozások közül. Mindenki szeretné már maga mögött tudni a szabályokat, a hazájában uralkodó állapotokat és ennek egyik módja az utazás.

Akciós utak repülővel? Ilyen is van!

Az utazási irodák kínálatában szép számmal megtalálhatóak olyan repülős utak is, amelyek a szállásfoglalással együtt is kifejezetten olcsón jönnek ki. Ezt nem más indokolja, mint a kínálati oldalról felmerülő igény arra, hogy végre turistákkal teljenek meg az üdülőparadicsomok és minden visszatérjen a régi kerékvágásba.

akciós utak repülővel

Persze nem elhanyagolható az a tény sem, hogy az oly régóta elmaradó bevételeket szeretnék a legtöbben mihamarabb pótolni. Az akciós utak repülővel igen csábítóak a turistáknak, hiszen most akár olyan egzotikus úti célok is megfizethető áron érhetőek el, amelyek régebben igen magas díjakkal operáltak.

Az olcsó utak repülővel tehát arra csábítják az utasokat, hogy most használják ki a lehetőséget. Nem véletlen, hogy aki teheti, az útra kel és akár a karanténidőszakot vagy a tesztelés költségeit is vállalja annak érdekében, hogy új tájakat fedezhessen fel, a kedvező repülős utak előnyeit kihasználva.

Repülős utak: a nyár hozhat fellendülést?

Míg jelenleg mindenki a szigorítások szükségességéről és a várható nyitásról beszél, addig sokan már most tervezik a nyári utazásaikat. A repülős utak fókuszában a legtöbbeknél a mediterrán tengerpartok szerepelnek, de a már említett egzotikus utak is nagy népszerűségnek örvendenek.

Ezek mellett, nemcsak az elérhető árak szólnak, hanem az elképesztő turisztikai vonzerő is, amit magukénak tudhatnak. Az utasok egyúttal arra is számíthatnak, hogy az egyébként zsúfolásig telt turisztikai látnivalóknál nem lesz tömeg, így még inkább kiélvezhető az általuk kínált idegenforgalmi élmény.

A tapasztalatok szerint ugyanis vannak, akik egyelőre inkább a határon belül maradnának és itthon terveznek utazást. Ez a hazai turizmus szempontjából mindenképpen előnynek számít és várhatóan az idei nyár is a tavalyihoz hasonló eredménnyel zárul majd, az idegenforgalom és a vendéglátás szférában.

Olcsó utak repülővel: mi lesz a hazai turizmussal?

A repülős utak kapcsán nyilvánvaló, hogy az utasok kiviszik hazánkból a pénzüket és azt a választott úti cél országában költik el. Ugyanakkor, amint a helyzet engedi, a hazai idegenforgalomban, vendéglátásban tevékenykedőknek sincs félnivalójuk, hiszen a tapasztalatok szerint sokan maradnak majd belföldön.

olcsó utak repülővel

A biztonságérzet és a rendelkezésre álló anyagiak egyaránt indokolják ezt. A 2020-as nyár folyamán már bebizonyosodott, hogy a külföldi repülős utak még mindig sokaknak okoznak félelmet. Ez utóbbi egyébként beleivódott az emberekbe, aki pedig egészségtudatosan áll a mindennapokhoz, az ezerszer meggondolja, milyen kockázatnak teszi ki saját magát és családját.

Amint beindul tehát a belföldi turizmus és vendéglátás, valószínűleg sokan választják majd a hazai úti célokat. Ezekből pedig nincs hiány, hiszen Magyarország minden térségében megtalálhatóak a kedvelt, turisztikailag frekventált célpontok.