Milyen célt szolgál a támfal?

A szintkülönbségek áthidalása egyszerűen megoldható, ha valaki a jó megoldást választja. Direkt erre a célra lett kifejlesztve a támfal, ami a szerkezetével képes megtartani a mögötte lévő földtömeget. A kialakításának, szerkezetének hála megakadályozza a föld lecsúszását. Sőt, egy kis kreativitással az ember izgalmasabbá is teheti a kertjét.

A támfal építésével, erősen meredek területeken enyhébb lejtésű vagy akár vízszintes teraszok is kialakíthatók. A használati értékük ezzel megnő, de nyilván ez nagymértékben függ az azon kialakított funkcióktól. Az efféle szerkezet telepítése főként erősen lejtős terepen indokolt.

Eltérő terepszintek áthidalása rézsűkkel is megoldható, ekkor azonban a kert alapfelületéből a speciális falakhoz képest lényegesen nagyobb helyet foglalnak el. Amikor látni lehet, hogy az építésre váró rézsű meredeksége olyan nagy kellene legyen, hogy az állékonysága bizonytalanná, a kezelése nehézkessé válna, akkor sokkal jobb választásnak bizonyul a támfal.

Az előbbi megoldással ellentétben, ez csak kevés helyet kíván a kertben. Igazából egy sajátos, vonalszerű létesítményről van szó. Általános elvként követhető, hogy az épületek közelében inkább az egyenes vonalvezetés ajánlott.

Sok esetben javasolt a zajvédő kerítés otthonra

A megszokott kerítések nem épp a legjobbak, amikor a zaj csökkentéséről van szó. Aki biztosra szeretne menni, más megoldást választ. A Gabion zajvédő kerítés otthonra 100 százalékosan beválik. Minek köszönhető a siker? A 2D 20 cm vastag kerítésrendszer zajfogó képessége, a kő feltöltés zajfogó tulajdonságának köszönhetően, kb. 20- 25 decibel. Ezzel szemben ez az érték a sima kerítéseknél maximum 10.

A zajvédő kerítés otthonra lehet a kőkosaras megoldás, ami minden bizonnyal a leghatékonyabb, hiszen a zajfogó képesség itt elérheti a 25-öt is. Sőt, ezt a tulajdonságot meg lehet növelni akár 50 decibelig is. Ennek hála a a szomszéd fűnyírójának 90-100 db-es zaja zajfogó kerítés segítségével a normál beszélgetés szintjére, 50-60 db-re csökkenthető. Az efféle zajvédő kerítés otthonra tehát kiváló megoldás.

Tags: