Mi szabja meg a ponyva anyag árát?

Változó ponyva anyag árak
Változó ponyva anyag árak

A ponyva egy igen sokrétűen felhasználható anyagféleség, ezért nem csoda, hogy rengeteg fogy belőle évente. A hajók, motorcsónakok védelmétől a medencetakaráson át egészen a reklámfelületek biztosításáig mindenhol használják. Persze mindenhol más és más típusú ponyvára van szükség. Ez nagyban meghatározza a ponyva anyag ár alakulását is. Hiszen ahány ponyvatípus van, annyiféle egységárral számolhatunk. A legegyszerűbb ponyvatípus a sátorponyva.

Bár ennek is több változatát találhatjuk meg a szaküzletekben. A vékonyabb sátorponyva kisebb, kirándulásokhoz, kempingezésekhez használatos sátrak készítésére alkalmas. Kiemelt tulajdonságai közé tartozik a vízhatlanság. A vastagabb, erősebb típusokat főleg rendezvénysátrak felállítására használják, de a teherautók rakterét is ilyen anyaggal fedik be. Ezek természetesen eltérő árakon szerezhetők be, mivel a ponyva anyag ár főleg a szövet vastagságától függ. Szintén igen népszerű ponyva az átlátszó, víztiszta ponyva is.

Bár ennek előállítási módja különbözik a hagyományos ponyvákétól, azért ez is egy rendkívül erős és strapabíró anyag. Gyakran használják teraszok és kerti pavilonok téliesítésére is, mivel igen jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. A ponyva anyag ár meghatározásában nem csak az anyag vastagságának van szerepe, hanem gyakran a szakítószilárdság változása is befolyásolhatja azt. A víztiszta ponyva igen jó szakítószilárdsággal rendelkezik. Ellenáll az erős szeleknek is. Ezt az anyagot gyakran használják a kerti medencék lefedésére is, hiszen megakadályozza, hogy a víz lehűljön.

A hajóponyva talán a legerősebb az összes típus közül. De szükség is van a nagy szakítószilárdságra, hiszen gyakran extrém körülményeknek van kitéve. A kisebb hajók és motorcsónakok lefedésére használják, hogy megvédjék a nyílt fedélzetet az időjárási körülményektől. A hajóponyva különleges szövési technikájának köszönhetően nem terjed tovább a szakadás, ha véletlenül megsérül. Az előállítási technológia bonyolultsága is hatással van a ponyva anyag ár változására, ezért ezek a speciális ponyvák, amit a hajóknál és az óriásplakátoknál használnak, valamivel többe kerülnek.