Mesébe illő hajóutak a romantika jegyében

A közkedvelt hajóutak egyikén, a Dunán történt meg nem is olyan régen, pár évvel ezelőtt a lánykérésem. Soha nem fogom elfelejteni azt a meleg tavaszi éjszakát, amikor menyasszony lettem és ezáltal az egész életem megváltozott.

Ha Te is romantikus időtöltést tervezel a pároddal, netán egy garantáltan sikeres lánykérésben gondolkodsz és nincs egyéb ötleted, az alábbi cikk Neked szól! Jöjjenek az ország festői hangulatú, legromantikusabb hajóútjai! Azok a hajóutak, amelyekről még idős korotokban is beszélni fogtok.

Hajóutak pazar látvánnyal a Dunán

Bizton állíthatom, hogy a legcsodálatosabb hajóutak egyike egy hajókirándulás a Dunán. Ezt nemcsak azért gondolom így, mert személyes élményeim is vannak vele kapcsolatban. A Dunán hajózva, az esti fényben tündöklő épületeket és természeti szépségeket tekinthetjük meg. A hajó elhalad a Budai Vár, a Citadella, a Gellért-hegy és a Szabadság-híd mellett is. Érinti a Lánc-hidat és a Margit-szigetet. A Parlament is pompás látványt nyújt kivilágítva.

hajóutak

A mintegy 2 órás program alatt a vacsoránkat is elkölthetjük, de amit semmiképpen nem szabad kihagyni, az egy jó pohár bor és/vagy pezsgő, esetleg mindkettő a hajó fedélzetén elfogyasztva. Természetesen többféle ital és étel közül lehet választani, sőt, az élő zene is garantált.

Szintén a Duna vonalán haladva, akad néhány körút is, amit hajóval lehet megtenni. Az összes lehetőség érinti Visegrádot. Nem véletlenül emelem ki, ugyanis Visegrád az egyik legelbűvölőbb magyar város. Érdemes a helységbe külön is beiktatni egy kirándulást vagy a hajóút során megnézni azt.

Hajóutak sokaságát találhatod többek között a Vác-Esztergom-Visegrád, a Visegrád-Nagymaros-Zebegény-Dömös vagy Visegrád-Szentendre útvonalon. Miért különleges élmény a Duna-kanyarban hajózni? Mert ha szerencsénk van, kétszer is láthatjuk a naplementét. A Börzsöny hegyes vidékei ugyanis még a Napnak is parancsolni tudnak.

Lenyűgöző látvány a vízen haladva megfigyelni a tovatűnő tájat. A Dunán közlekedő hajók menetrendszerűen közlekednek, így szabadon lehet le- és felszállni a kikötőkben. Így a lehetőség a városnézéssel egybekötött hajóutak kipróbálására is adott.

Felejthetetlen hajó utak a Balatonon

Evezzünk tovább a Balatonra! Ha van egy-két óra szabadidőnk, használjuk ki a balatoni hajóutak lehetőségét! A Balatonon számos kikötő áll rendelkezésünkre, minden állomáson csatlakozhatunk a sétahajózáshoz. Amennyiben hajóút tervezése előtt állunk, érdemes tájékozódni a balatoni lehetőségekről.

hajóutak 2021

Tulajdonképpen négyféle szolgáltatás közül van mód választani.

– Napközben egyszerű, 1 órás hajóút során gyönyörködhetünk a tóparti városokban és látnivalókban. Ne felejtsük el szemügyre venni a Balaton csodálatos élővilágát és lenyűgöző természeti kincseit sem!

– Ha romantikára vágyunk, induljuk az esti órákban! A naplemente során, ahogy erről már szó esett, még elragadóbbak a hajóutak, ami a Balatonra hatványozottan igaz. Ami pedig méltó megkoronázása a hajókirándulásnak, az egy pohár bor vagy pezsgő a fedélzeten elfogyasztva.

– Aki a természetközeli élményeket részesíti előnyben, annak olyan kétórás félsziget-kerülő sétahajózás ajánlott, ahol a vízi jármű megkerüli a Tihanyi-félszigetet. Így megtekinthetőek Tihany nevezetességei és a tó ragyogó természetes környezete is. A hajóutak ezen fajtája Balatonfüredről indul.

– Ami még talán a naplementénél is romantikusabb, az a kirándulás Keszthelyről Badacsonyba, egy nosztalgikus hangulatú, 130 éves hajón. A mintegy másfél órás út során a résztvevők azt is megtehetik, hogy Badacsonyban eltöltsenek egy kalandos órát, aztán visszahajózzanak Tihanyba. Így a hajózás praktikusan egy badacsonyi városnézéssel is egybeköthető.

Hajóút hazánk második legnagyobb folyóján, a Tiszán

Természetesen a Tiszán is hajózhatunk. A folyó merőben más látványosságokat kínál és más természeti értékekbe enged betekintést, mint a Duna vagy a Balaton. Szegedtől Szolnokon és Tiszacsegén át egészen Tokajig vagy Kisköréig, szinte minden folyóparti városban van lehetőségünk a fel- és leszállásra.

A hajó utak többnyire valamilyen tematika köré épülnek, jellegzetes helyi ételekkel és italokkal kiegészülve. Hozzájárulnak ahhoz, hogy a vidék kultúrájába is betekintést nyerhessenek az odalátogatók.

Tisza-tavi hajóutak a természet közelségében

Ha pedig már Tisza, akkor a Tisza-tó is megérdemli, hogy a hajóutak egyikét oda szervezzük. A Tisza-tó hazánk második legnagyobb tava. A táj jellegzetes és különösen értékes, éppen ezért védett természeti övezetek jellemzik. Ide a táj megóvása érdekében csak kisebb létszámú csoportoknak szerveznek kirándulásokat.

hajó utak

A Tisza-tavon hajózva, bármerre is nézünk, más és más kincsekre bukkanhatunk. Érdemes megfigyelni a hortobágyi területeket, amit a régi időkben árvíz sújtott. Ez különlegessé alakította a vidéket. Figyeljük meg a bőséges Tisza-völgyet, éljük át azt a nyugalmat, amit árasztanak magukból.

Ha idén tervben van a hajóutak 2021 projekt, érdemes számításba venni a hazai vizeket is. Mindegyik álló- és folyóvíz önmagában is egy-egy kis ékszerdoboz, pláne, ha a hajóutak során fedezzük fel.