Lényeges része a kertnek az öntöző rendszer

Ha egy bonyolultabb, smart locsolórendszer mellett dönt a háztulajdonos, akkor igenis tanácsos igényelni egy kertmester szolgáltatásait. A szakember figyelembe veszi a rendelkezésre álló vízforrást is a profi öntöző rendszer elemeinek az összeválogatása során.

Pontosabban, a szakértőt a telepítés során az érdekli, hogy mennyi az adott vízforrásból az, amelyik tiszta öntözővízként használható fel, illetve ennek mennyi ennek a nyomása. Az öntöző rendszer esetében mindig ez számít annak az adatnak, amivel mindenképpen számolni kell akkor, amikor az öntöző elemeket zónákra osztja a mester.

A vízforrások közül a leggyakrabban a hálózati, majd a kútból nyert víz szokott felhasználásra kerülni. Ritkán azonban előfordul, hogy ciszternából, még ritkábban pedig, hogy valamilyen természetes vízforrásból kell megoldani a folyadék vételt.

Az öntöző rendszer megépítésekor az is érdekli a szakit, hogy a kertnek milyen állandó és változó tulajdonságai vannak. Természetesen nagymértékben meghatározza az öntöző rendszer kialakítását a kert tagoltsága és a felület méretei is. Fontos szempont továbbá a talaja, a domborzata és a felületeket borító élő és élettelen kultúra elhelyezkedése egyaránt.

Ha sok növény van a kertben, akkor arra is gondolni kell, hogy milyen a növényzet fajtája és mekkora víz igénnyel bír az. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a tereptárgyaknak az elhelyezkedése sem mellékes. Ezeket mindig ki kell kerülni a locsolással.

Mire kell még figyelni a kert épités során?

Azt kell tudja a kertmester, hogy mi az, ami megmarad a régi kertből. A kert épités nem kezdődhet meg úgy, hogy a szakember nincs tisztában azzal, hogy mik azok, amik maradnak, és milyen növényzet és tárgyak azok, amiktől minél hamarabb meg kell szabadulni. Természetesen itt is a végső cél a harmonikus összkép megteremtése.

Ennek érdekében a kert többi, újonnan épített elemeinek maximálisan illeszkednie kell azokhoz a tárgyakhoz, amelyek már megvannak. A kert épités előtt gondolni kell arra is, hogy akar-e madarakat az ember a háza körül. Ugye nem meglepő módon, a madarak nagyon is szeretik azokat a helyeket, ahol védelmet és táplálékot találnak magunknak és a fiókáiknak. A kert épités alatt megteremthető az a környezet, ami csalogatni fogja őket.