Könyvelés és tanácsadás kisvállalkozóknak

Akinek volt már vállalkozása az tudja, sok múlhat azon, hogy ki a könyvelő. Nemcsak arról van szó, hogy a könyvelés mindig profi és megbízható szakemberre legyen bízva. A jó könyvelő mindig több egy kicsit, mint a szakmája – különösen igaz ez a kisebb vállalatok, egyéni vállalkozások esetén. Ilyenkor ugyanis a könyvelő mindig egy kicsit tanácsadó és jogász is.

Ő az, aki átlátja a vállalkozás erősségeit, gyengeségeit, esetleg rálátása van a gazdasági életre, jogi környezetre, ha pedig kell, akkor egy jó ötlettel kisegíti a pénzügyekben járatlan vállalkozót. Sok kisvállalkozónak a könyvelés egyet jelent a „papírmunkával”.

Éppen ez a hozzáállás okozhat problémát akkor, amikor egy vállalkozó az ismerős könyvelőt le szeretné váltani egy komolyabb irodára, ahol már több kolléga kezeli ugyanazt az ügyfelet. Ezzel véget ér a „majd a könyvelő tudja” korszak? Nem biztos, mivel több könyvelő cég felismerte már, hogy a kisvállalkozásoknak a könyvelés mást jelent. Ma már nem ritka, hogy egy ilyen iroda tanácsadást szintén kínál, olykor hétvégén is.