Kirándulás Badacsony és környékén

Mint az istenek otthona, úgy áll a Balatonon a fenséges bazalt sziklás úti célunk. A Badacsony kirándulás kihagyhatatlan a „magyar tengerhez” érkezőknek, ha komppal szeljük át a tavat, Badacsonytomaj kikötőjében köthetünk ki. Innen a Római úton és a szűk, meredek Szegedy Róza utcán keresztül vezet felfelé az útvonal a szőlők és a présházak között.

Szegedy és Kisfaludy nevével lépten-nyomon találkozhatunk, egy romantikus történet az övék: a költő Kisfaludy Károly és a borász lány, Szegedy Róza szerelme. A hegy déli lábánál fekvő Badacsonyt keletről Badacsonytomaj, északnyugatról pedig Badacsonytördemic szegélyezi. A következőkben megismerheti, hogy egy Badacsony kirándulás során melyek azok a látnivalók, programok, amelyeket vétek lenne kihagyni.

Badacsony – szőlő, bor és minden más

A Badacsony megnevezés alatt a Balaton északi partján húzódó félszigetet szokás említeni. A félsziget déli csücskénél van egy kis vasútállomás, mólóval és egy kis strandfürdővel. A környék gyönyörű panorámát kínál régi borospincékkel, templomokkal, várromokkal és szőlőskertekkel. A terület a Badacsonyi borvidékhez tartozik, a vulkanikus talajon már a középkor óta termelnek itt bort, a régió legfontosabb szőlőfajtája az Olaszrizling.

badacsony kirándulás

A térségben termesztett szőlőfajták közé tartozik még a Szürkebarát és a Kéknyelű. Badacsony nem csak borairól és festői szépségéről híres. Többek között az itt élt és alkotott Egry József festőművész és Kisfaludy Károly drámaíró, költő is a félszigethez kötődik. A kirándulás a Badacsony félszigeten nem telhet el anélkül, hogy mindent meg ne nézne, meg ne kóstolna.

A Badacsony kirándulás kihagyhatatlan állomásai

– Egry József Múzeum: Egry Józsefet a Balaton festőjének is nevezik. Festményeinek, pasztell képeinek fő témája a Balaton látványa, a tó változó fény- és szín viszonyai. Művészete magányos jelenség, senkivel sem áll kapcsolatban. Badacsonyban, az átalakított és kibővített műterem lakóházban gazdag válogatás található fő műveiből, de egész életművét jelzi.

– Szegedy Róza-ház: Szegedy Róza a költő Kisfaludy Károly felesége volt. Az 1790-ben épült egykori borászház az ő nevét viseli, és a felső emeleten a költő munkásságának emléket állító tárgyak láthatóak.

– A Kisfaludy-ház: a költő itt írta legszebb műveit. A teraszról csodálatos kilátás nyílik a Balatonra, és mivel manapság étteremként működik, ezért a gasztronómia élvezése közben a kivételes látványban gyönyörködhetünk.

– Bazalttemplom: Badacsonytomaj építészeti kuriózuma a fekete bazalt kövekből épült neoromán stílusú római katolikus templom. Ez volt Európa első ilyen jellegű épülete. 1931-32-ben épült a plébániatemplom Fábián Gáspár tervei alapján A szentélyben lévő oltár vörös márványból és fehér műkőből készült. A templomot 1981-ben a fél évszázados évfordulóra felújították.

– Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény, Tájház: ÍA gyűjteménynek otthont adó fehérre meszelt, nádtetős parasztház 1898-ban épült. Az eredeti épületben talált, felújított épületben maradt tárgyak, használati tárgyak, bútorok, dokumentumok a város történetét, lakóinak életét és szokásait mutatják be.

– Tűzgyűrű Tanösvény: A kétnyelvű táblákkal ellátott tanösvény a vulkanikus hegy növény- és állatvilágát, geológiai és földtani szerepét mutatja be. Az ösvény közel 4 km hosszú, és visszatér önmagába. A túraútvonalat a Badacsony-hegy déli oldalán a Kisfaludy-ház irányából közelíthetjük meg.

Kirándulások Badacsony környéken

A Balaton északi partjának legnagyobb városa, Keszthely, amely 25 km-re található, barokk kastélyával és belvárosával hamar a látogatók kedvence szokott lenni. Sümeg, amely nagyjából 30 km-re fekszik Badacsonytól, a várromjáról híres, illetve építészeti értékeit is érdemes megtekinteni, köztük a plébániatemplomot, Magyarország legszebb késő barokk freskó ciklusával.

kirándulás badacsony

Tapolca kisváros két tavával, a Barlang- és a Malom-tóval, valamint a Templom-heggyel, és Szigliget pedig várromokkal és a festői falu-képével teszi teljessé a környék lenyűgöző látványvilágát. Európa legnagyobb természetes termál vizes tava a Hévízi Reuma Fürdő, amelyhez Keszthelytől mindössze 6 km-t kell utazni.

Hegyi taxi, hogy mindenre jusson ideje és energiája

És ha nincs kedve a hosszú és fárasztó túrázáshoz, akkor sem kell lemondania a Badacsony kirándulás egyetlen állomásáról sem. Az egyedülálló hegyi taxi a központból, a taxiállomástól indul, amely útvonala a kanyargós, meredek hegyoldalon át a pincéhez, étteremhez és a Szegedy Róza Házhoz vezet.

A különleges izgalmak kedvelőinek ajánljuk, a nyitott terepjáróval gyorsabban feljuthat a hegyre és mindeközben felejthetetlen élményeket szerezhet! Az utazást kiegészítheti egy körutazással is, amely során olyan helyekre is eljuthat, ahová talán még soha nem jutott el. Ha izgalmas, szórakoztató, felejthetetlen hegyi túrára vágyik, próbálja ki! Utazzon nyitott dzsippel, és fedezze fel a hegység látnivalóit, borospincéit és természeti szépségeit.

Reméljük sikerült kedvet csinálni a Badacsony kiránduláshoz a fenti összefoglalónkkal, higgye el, nem érdemes kihagyni!