Kandírozott gyömbér süteményekbe, salátákba

Kandírozott gyömbér

A test és a lélek erősítésére alkalmazzák a gyömbért az ájurvédikus gyógyászatban. Tulajdonképpen a gyömbér fűszernövény és gyógynövény egyben. Sokféleképpen lehet fogyasztani, például egészséges és ízletes rágcsálnivaló a kandírozott gyömbér.

Sok ásványi anyagot és vitamint is tartalmaz, hozzájárul az ideális emésztéshez. Számtalan jó tulajdonsággal rendelkezik, javítja a memóriát, finomítja az érzékeket, de utazási betegségek ellen is gyakran alkalmazzák. Jótékony hatása van a visszerekre, görcsoldó és fájdalomcsillapító hatása miatt is közkedvelt.

A gasztronómiában is sokat használják, mivel a kandírozott gyömbér például nagyon finom az édes süteményekben, gyümölcskenyerekben, salátákban, de levesekben, teákban és pudingokban is bátran beletehető. Azért vigyázni kell vele, mert erős az aromája és csípős az íze!

Fűszerként igazán kellemes a bab- és lencseételekben, ugyanakkor nehezebben emészthető húsok ízesítésére is használják. Történetéről pár szóban csak annyit említünk, hogy Kínában ősidők óta ismerik a gyömbért, Ázsiában már 3000 évvel ezelőtt is termesztették. A középkorban jelentős szerepet játszott a fűszerkereskedelemben. Európában a 9. században vált közismertté.

Napjainkban nagyon finom és sokrétű felhasználhatósággal kapható kandírozott gyömbér, például a bulkshop.hu webáruházban. Nem drága, csupán 2680 Ft kilója. Az összetevői között említjük a szárított gyömbért, cukrot, citromsavat és kén-dioxidot. A honlapon megtalálhatja a gyömbéres gyümölcssaláta receptjét is, amihez meg is rendelheti a kandírozott gyömbért.