Hogyan zajlik az álmennyezet felrakása?

Ez a megoldás ma már szinte minden otthonban megtalálható, de nem minden esetben az esztétikai szépség a legfőbb funkciója. Gyakran előfordul, hogy a helyiségekben a magasságkülönbség jelentős, ezért ezeket álmennyezet felrakása révén kell elfedni. Az álmennyezet az elektromos és vízvezetékek elrejtésére is használható. A régebben épült házakban a plafon rossz aljzatot képez a vakolatnak, mivel egyenetlen és a rétegek között jelentős hézagok vannak. Az idő és a vakolat mennyiségének megtakarítása érdekében, a plafont gipszkartonnal egyengetik. Az álmennyezet felrakása során, az első lépés a mennyezet szintjének meghatározása a padlótól számítva.

Ezután egy alumíniumsínekből álló keretet kell elkészíteni, amit a gipszkarton lapok összeszerelése követ. Az illesztéseket speciális hézagoló gipsszel kell kitölteni. Ezután az alapozót és a hézagolót két rétegben, egymásra merőlegesen kell felvinni. Szintén javasolt a nedvességálló gipszkarton használata, mivel az álmennyezet felrakása után következő festési munkálatok magas páratartalommal járnak, ami repedések kialakulását okozhatja. Ez különösen igaz a gépi módon történő festésnél és a glettelésnél. A mennyezet szélső elemeihez már hagyományos gipszkarton lapokat is lehet használni, mivel azok jobban hajlanak.

Könnyen megvalósítható a gipszkarton mennyezet szigetelés

Előbb vagy utóbb a legtöbb tulajdonos úgy dönt, hogy izolálja a plafont a házában. Tény, hogy a hőveszteség nagymértékben ezen az épületburkolaton keresztül történik. Valamiért sokan elfelejtik ezt és elsietik a falak izolálásával vagy az ablakok és ajtók tömítésével ahelyett, hogy a gipszkarton mennyezet szigetelés irányába fordulnának. Miért olyan fontos ez a lépés? A magyarázat, habár tudományos, mégis egyszerű. A meleg levegő felfelé emelkedik és a plafonon keresztül távozik. Így további fűtési költségek merülnek fel.

Néha a mennyezeten keresztül történő hőveszteség a helyiségben keletkező hőmennyiség akár 60%-át is elérheti. Emiatt a gipszkarton mennyezet szigetelés egy családi otthonban elengedhetetlen a kényelmes lakhatáshoz. Alig néhány évvel ezelőtt a plafonokat általában valamilyen porózus anyaggal, fűrészporral vagy salakkal töltötték ki. Ezt a fajta szigetelést tökéletesen jellemzi az olcsó húsnak híg a leve mondás és sok hátránya is van. Napjainkban a gipszkarton mennyezet szigetelés legnépszerűbb anyaga az ásványgyapot. Könnyű vele dolgozni, kiváló hőmegtartó képességgel rendelkezik, nem gyullad meg és ami a legfontosabb, nem kerül sokba. Az ásványgyapot a gipszkarton álmennyezettel kombinálva áthidalhatatlan gátat képez a forró levegőnek.