Egyszerű és gyors a bulgur főzése

A bulgur egyre népszerűbb Magyarországon is, az ínyencek és az egészséges életmódot folytatók konyhájából nem hiányozhat. Sokkal hamarabb zajlik a bulgur főzése, mint a 40 perc főzést igénylő barna rizs esetében. Tehát azoknak a háziasszonyoknak is ideális választást jelent, akiknek csak kevés idejük van arra, hogy a családjuknak ebédet és/vagy vacsorát főzzenek. Tulajdonképpen a bulgur előállításához érés előtt betakarított vagy már érett búzaszemeket hántolás után előfőzik, esetleg gőzben párolják.

Ezt követően a napon kiszárítják, majd rizsszem nagyságúra vagy apró szemcsésre törik. A rizzsel ellentétben, ez főzéskor nem ragad össze, mivel a hőkezelés során kivált és letapadt keményítőt szárítás után lekoptatják róla. Ennek köszönhetően, a bulgur főzése sokkal egyszerűbb, nem szükséges folyton kavargatni. A durumbúzából előállított bulgur rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik, ezek közül is nagymennyiségben található meg benne B-vitamin és vas.

A kalóriatartalma ugyanannyi, mint a rizsnek, viszont alacsonyabb a glikémiás indexe, úgyhogy remek választás diétához is. A bulgur főzése által tehát igazán egészséges ételt tehetünk a család asztalára. Finom gabonaféle ez, ami változatosan és egyszerűen elkészíthető. Felhasználásának leggyakoribb módja a köret, de egytálételek is könnyen előállíthatóak belőle. Tarhonya helyett is történhet a bulgur főzése, amit sültekkel vagy pörkölttel fogyaszthatunk. A bulgur íze nagyon hasonlít a tarhonyához, de ez sokkal egészségesebb.

A családtagok gyakran hajlamosak elutasítani az általuk addig még nem ismert ételek fogyasztását, de ebben az esetben nem biztos, hogy észreveszik a cserét. Ugyanakkor, mindazokat az ételeket előállíthatjuk ebből az alapanyagból, amelyekhez általában rizset használunk. Így optimális választás töltött káposztába, különböző rakott ételekhez egyaránt. A bulgur főzése ezeknél az ételeknél ugyanúgy történik, mint amikor rizset használunk, csak éppen hamarabb készen van a finomság. Érdemes Önnek is kipróbálnia.