Buszos utak külföldre antik városokkal

Rengeteg formája van manapság az utazásnak. Lehet autóval levezetni a tengerparthoz, lehet vonattal Németországba menni, repülővel szinte bárhova eljuthatunk, azonban a magyarok körében továbbra is rendkívül népszerűnek számít a buszos utazás, mivel egy viszonylag olcsó utazási formáról van szó, ahol ráadásul sok másik emberrel utazunk együtt, így életreszóló ismeretségeket is szerezhetünk.

Sok úti cél áll rendelkezésre, ha busszal szeretnénk világot látni, azonban túl messzire nem érdemes menni, hiszen itt már napokról lehet szó a buszon. Horvátországba azonban kényelmesen el lehet például busszal jutni. Ha valami különlegesre vágyunk, és buszas utak külföldre érdekelnek minket, akkor Dalmácia jó úti cél lehet. Dalmácia Horvátország egy része, és jól behatárolható, ha barangolásunkat Zadarban kezdjük, majd a déli bástyáig, Dubrovnikig utazunk.

Horvátországba sokan fürdeni indulunk, így hát érdemes is megcélozni egyből a Riviérát, ha Dalmáciában járunk. Buszos utak külföldre? Zadartól délre hamar ki is jukadunk a Biogradi Riviérátnál, mely egy, a Pasman szigettel szembeni, 30 kilométer hosszú partszakasz, ahol homokos strandok és kikötők várnak minket kellemes fürdési lehetőségekkel és hűsöléssel. Érdekesség, hogy ezen a strandon annyira finomszemcséjű és forró homokot találhatunk, mint Görögországban. Buszos utak külföldre természetesen jellemzően városokban kötnek ki, így érdemes lehet a Riviéra után Primosten vagy Trogir kisvárosok felé venni az utat.

Primosten eredetileg egy kis szigetre épült, amelyet idővel összekötöttek szárazfölddel, és a középkori városka sok újdonságnak örvendhet azóta. Rendkívül színes, kultúrával teli helyről van szó. Ha antik városokat szeretnénk a buszos túra során megnézni, akkor Trogir is egyértelműen jó választás. Trogir egy mesterséges szigetre épült, és érdekesség, hogy IV. Béla királyunk a tatárjárás idején ide menekült az ellenség elől. A városka a mai napig Trogir őrzi IV. Béla koronázási palástját. Érdemes tehát buszos túrák során felfedezni a kis, eldugottabb antik városokat is.