Buszos kirándulás – praktikus tanácsok tapasztalt utazóktól

A buszos kirándulás, mint lehetséges nyaralási forma, jellemzően két táborra osztja az embereket. Vannak, akik izgalommal tekintetnek az előttük álló hosszú útra, mások a buszon való zötykölődés gondolatától is borzadnak. Kétségtelen, hogy a buszos kirándulásnak megvannak a maga pozitívumai és negatívumai is – a tapasztalt turisták pedig tudják, hogyan változtathatóak át a hátrányok előnyökké!

Buszos kirándulás – akkor már miért nem saját autóval?

Ha a buszos kirándulások kerülnek terítékre, a legtöbb embert nem is a hosszú út, sokkal inkább az ismeretlen útitársak gondolata riaszt vissza. Igaz, ami igaz, ha a szóban forgó gépjárművel kelünk útra, nem mi választjuk meg a társainkat, ellentétben a saját autós kirándulássokkal. Ennek tükrében talán úgy tűnhet, érdemesebb saját kocsival nekivágni az ismeretlennek, ám a tapasztalat sok esetben azt mutatja, ha így teszünk, nem feltétlenül azt kapjuk, amit várunk.

Fáradt sofőr, kis utastér, járatlan utak

A zsúfolt autó egyáltalán nem olyan kényelmes, mint a tágas utastérrel rendelkező, modern felszereltséggel ellátott, légkondicionált busz. Az sem kérdés, hogy melyik gépjármű csomagterében fér el több poggyász. Amíg utasként jól szórakozunk az autós kirándulás során, addig ugyanez nem mondható el a sofőrről, arról nem is beszélve, hogy idegen helyen nő az eltévedés veszélye is. Ugyanezen negatívumok természetesen a buszos kirándulások vonatkozásában elképzelhetetlenek.

Kirándulás busszal: dőljünk hátra és élvezzük az utat!

A buszos kirándulás során nincs más dolgunk, csak hátra dőlni a kényelmesen kialakított ülésben és élvezni az elénk táruló káprázatos látványt! Ha úgy tartja a kedvünk, olvashatunk, esetleg filmet nézhetünk az arra alkalmas elektronikus kütyünkkel, de alhatunk is egy hosszút, amíg a busz megállíthatatlanul halad az áhított végállomás felé.

Kirándulás busszal: azok a vitathatatlan hátrányok

Legyünk őszinték, a belföldi és a külföldi buszos utaknak egyaránt megvannak a hátulütői is! A busszal való közlekedés jóval lassúbb, mint a repülőgépes vagy a vonatos utazás és nem annyira meghitt, mint a saját autós vakációzás. Az út nem ritkán akár 2 napig is tart, ami, ha előzőleg nem készítjük fel magunkat lelkileg, roppant megterhelő lehet. Fáradtan, elgémberedve és nyűgösen pedig nehéz lesz „nyaraló-üzemmódba” kapcsolni, így könnyen megtörténhet, hogy a várva-várt pihenés első napjait magunkban morogva töltjük majd. Szerencsére egy-két okos praktikával mindez kivédhető.

Hogyan tehetjük élvezetessé a buszos kirándulást?

Adunk néhány tippet arra vonatkozóan, hogy miként vészelhetjük át a nagyobb lélegzetvételű utakat. Magával ragadó kilátás ide vagy oda, a hosszú órák még a legedzettebb turisták idegeit is megterhelik. Viszont abban az esetben, ha megfogadjuk az alábbi tanácsokat, sokkal élvezetesebbé tehetjük a nyaralás ezen fázisát.

Ne hagyjuk otthon a nyakpárnát!

Legyen bármilyen kényelmes is a buszban az ülés, elkerülhetetlen, hogy a megtett kilométerek alatt ne zsibbadjon el a nyakunk. Különösen a külföldi buszos utak esetében okos ötlet nyakpárnát bekészíteni, amivel komfortos szundikálásban lehet részünk. Nagyszerű ötlet a felfújható párnák között válogatni, hiszen azok leeresztve roppant kicsi helyen elférnek, illetve a keménységüket is a személyes igényeinkre szabhatjuk.

Buszos kirándulások külföldre a kényelmes pihenés jegyében

Apropó, pihenés! Ha elnyomna az álom a buszon, adjuk meg a módját az alvásnak! Készítsünk be füldugót és szemmaszkot is, így kiszűrhetjük a zavaró napfényt, illetve az esetleges zsivajt is. A külvilágot így teljes mértékben kizárhatjuk és átadhatjuk magunkat a minden igényt kielégítő békés pihenésnek.

Pro tipp a rendszeresen utazóknak

Ha sokat utazunk busszal, illetve az aktuális nyaralás alatt is már a soron következő célon törjük a fejünket, a következő tanácsot valósággal imádni fogjuk. A kényelmes buszos kirándulás érdekében, készítsünk be házipapucsot is az utastérbe vitt poggyászba! Bár elsőre furán hangzik ez a tipp, a tapasztalat mégis azt mutatja, sokkal kényelmesebb egy puha mamuszban utazni, mint a merev utcai cipőben.

Elemózsia nélkül nincs utazás

Megmosolyogtatóan jellegzetes szokása a magyar embernek, hogy semmiképpen nem felejti otthon az előre elkészített finom falatokat. Bár nagyon sok járaton elérhető az étel- és italrendelés lehetősége, ám okos ötlet lehet némi finomságot magunkkal vinni a fedélzetre. A buszos kirándulásra természetesen csak olyan ételeket, italokat „illik” magunkkal vinni, amelyek illata nem túl erős.

Buszos kirándulás és a higiénia

Sok ember sok baktériummal is jár. Okos ötlet magunkkal vinni a kézfertőtlenítőt, ezáltal is biztosítva a higiéniás szükségleteinket, amíg utazunk.

Célkeresztben a szórakozás

Ha már kigyönyörködtük magunkat a tájban, előfordulhat, hogy a buszos kirándulás unalomba csap át. Ezekre az esetekre jó, ha van egy érdekes regény a kezünk ügyében, esetleg zenehallgatásra, netes böngészésre alkalmas elektronikus eszköz. Persze mindezt szigorúan fülhallgatóval, nehogy megzavarjuk az utastársaink nyugalmát!