Buszbérlés pro és kontra

A buszbérlés remek lehetőség arra, hogy egy nagyobb csoportot elutaztassunk egyik helyről a másikra, akár kirándulásról, nyaralásról, buszos utazásról vagy buszúttal egybekötött vásárlásról van szó. Valószínűleg nincs olyan ember a Földön, aki még nem utazott volna busszal.

Gyerekkorom legszebb emlékei a nyári táborokhoz, osztálykirándulásokhoz kötődnek, amikor szeretett pedagógusaim megszervezték az utazást és azt gondolták, hogy a buszbérlés sofőrrel lesz a legjobb megoldás, hogy eljussunk a célig.

Így is lett, hiszen a sofőrök sziporkázó személyisége megadta az utazás pompás hangulatát. Vicces megjegyzéseik, amelyeket a hangszóróba mondtak nekünk, máig szép emlékeket ébresztenek bennem. Amikor pedig DVD-t is nézhettünk, az maga volt a paradicsom.

buszbérlés

Amit a buszbérlés adhat

Egy buszos utazás során gyakran szövődnek új ismeretségek, barátságok. Hiszen a hosszú út során az ember önkéntelenül is odafordul a másikhoz. A közösségi élményen, csapatépítő jellegen túl, további pozitívumokat is hordoz magában. Szuper módja iskolás csoportok, nyugdíjasok, városnézők, felfedezők utaztatásának. Tehát, ha azon gondolkozunk, hogy milyen közlekedési eszközzel jussunk el a célpontig, érdemes megfontolni a buszbérlés lehetőségét.

A buszbérlés lényegesen a személyszállítás egyik legolcsóbb formája, különösen, ha sofőr nélkül vesszük igénybe. Amennyiben az egyik szülő, tanár vagy csoportvezető bevállalja a vezető szerepét is, még olcsóbbá tehető az utazás. Nem ajánlott egyetlen személynek, hiszen hosszú időn keresztül kell ébernek lennie és figyelnie az utat. Egy hivatásos, tapasztalt, az utat ismerő buszsofőr hatékonyabban tudja megvalósítani a balesetmentes közlekedést.

Az, hogy milyen fajta buszt ajánlott bérelni, nagyban függ a csoport létszámától. Választhatunk a mikrobusz és a kisbusz bérlés közül, vagy voksoljunk egy turistabuszra. Ugyanakkor szavazhatunk akár emeletes buszra is, ha olyan nagy a létszám. A mikrobuszok általában 9 főnek szolgálnak hellyel, de léteznek 18 fős modellek is. A turistabuszok 60 fő körüli létszám elhelyezésére alkalmasak. Az autóbusz bérlés árát általában a megtett kilométerek alapján számolják.

Manapság a modern turistabuszok mindenféle extrával felszereltek, úgy mint hűtő, toalett, wifi, lehet rajtuk filmet is nézni, rendelkeznek klímával és fűtéssel is. Az ülések többnyire dönthetőek, a fölöttük elhelyezkedő lámpák pedig segítik az olvasást az utasoknak. Ezek jellemzése talán bagatellnek tűnhet, de egy hosszú út során bizony sokat tud segíteni, ha lehet filmet nézni, ki lehet menni a mosdóba vagy fel lehet állni kicsit nyújtózni.

buszbérlés sofőrrel

Azáltal hogy saját buszt bérlünk, mindenkinek biztosított az ülőhely. Amennyiben tömegközlekedést használnánk, ehhez óriási szerencsére lenne szükség. Nem vagyunk időhöz sem kötve, nem kell figyelni a menetrendet. A bérelt busz rendelkezésünkre áll egész nap.

Ne feledkezünk el arról sem, hogy a buszbérlés sofőrrel jó lehetőség a munkások szállítására is. Sok cég indít saját buszjáratot a dolgozói szállítására, személyszállítás biztosítására.

Amit nem tesz lehetővé a buszbérlés sofőrrel

A buszbérlésnek persze vannak hátulütői is. Sokan nem szeretik a tömeget, mert fullasztó, nyomasztó és hosszútávon elviselhetetlen. Ráadásul egy buszba több tíz embert összezárni nem éppen egészséges dolog. Sokan ezt nehezen viselik. A helyzeten lehet javítani, ha gyakran szellőztetünk az út során.

Egy buszos utazás rendkívül hosszú, ami fárasztó és valljuk be, iszonyatosan kényelmetlen. Ezt ellensúlyozandó, érdemes bizonyos időközönként megállni, kicsit nyújtózni, mozogni, sétálni. Ezzel oldhatjuk a feszültséget is.

buszbérlés hátrányai

Busszal nem lehet napokon át folyamatosan utazni, hiszen a sofőr ébersége egy idő után hanyatlani kezd majd. Ahogy a kamionosoknak, a vezetőknek is be kell iktatni bizonyos időközönként pihenőidőt. Ennek megoldására egy hosszabb útra két sofőr is a csapattal tart, akik váltják egymást. Buszbérlés során tehát csak olyan úti célt válasszunk, amire meghatározott időn belül megérkezünk, hiszen a buszon aludni sem igazán lehet, vagy legalábbis nagyon kényelmetlenül.

Sokszor hallani olyan esetekről, amikor busszal utazó csoportok balesetet szenvednek. Ez valóban nehéz kérdés, hiszen sohasem tudhatjuk előre, hogy pontosan milyen műszaki állapotban van az autóbusz. Érdemes erről előre tájékozódni annál a cégnél, ahonnan megrendelésre került a buszbérlés sofőrrel.

Gondolnunk kell a természetvédelemre is! Lássuk be, a buszbérlés nem éppen a közlekedés leginkább környezetbarát módja. Az autóbuszok rengeteg káros anyagot bocsátanak a levegőbe, a helyzet pedig már most is kritikus. Ha tenni szeretnénk a szénmonoxid kibocsátás csökkentéséréért, ne utazzunk autóbusszal! Vonattal lényegesen kevesebb szennyező anyag kerül a levegőbe. Ha szeretnénk tudatosak lenni és gondolni a jövőre is, érdemes utánanézni az utazás ezen formájának vagy egyéb alternatív módoknak.

Most, hogy tisztába kerültünk a buszbérlés mellett és ellen szóló érvekkel, könnyebben meghatározhatjuk, hogy az utazás melyik formáját szeretnénk választani.