Az önismeret fejlesztés tudatos folyamat

A tanulmányok azt mutatják, hogy a boldog házasságban élő emberek érzelmileg és fizikailag is egészségesebbek, mint egyedülálló társaik. A párkapcsolati tanácsadás hazai képviselői szerint, az ilyen családok gazdagabbak, a tagok pedig kevésbé hajlamosak a szorongásra és a depresszióra, valamint jelentősen kevesebb öngyilkos kerül ki a soraikból. Ezen túlmenően, az összekapcsolt és gondoskodó partnerségben élők általában erősebb immunrendszerrel rendelkeznek, hosszabb ideig élnek és többet szeretkeznek.

A szerelemmel kapcsolatos mentális és fizikai egészség előnyei jól dokumentálhatóak. A párkapcsolati tanácsadás alapelvei kimondják, hogyha a válás elkerülhetetlenné válik, akkor mindig lesz idő elválni. Viszont, amíg a partnerek között van egy apró szikra, addig érdemes újra megpróbálni az egészséges párkapcsolat helyreállítását. Ha elsőre ezt nehéz is elképzelni, próbálja meg! Keresse fel a párkapcsolati tanácsadás szakértőjét, aki elősegítheti a dolgok jövőképének kialakítását és fenntartását! Maradjon nyitott a tapasztalatokra! Fiatal korban az ember magas célokat tűz ki maga elé, ráeszmélve, hogy az öntudatosság a megvilágosodás útja. A társadalmi státusz, a kötelességek és a felelősség nagy szerepet játszik az önismeret fejlesztés folyamatában. Aki tisztában van magával, mint személlyel, ismeri a saját tulajdonságait és a másoktól való eltéréseit, összehasonlításokat végez. Mindez javítja az önmaga megértését.

Az ember tanulmányozása abban a pillanatban kezdődik, amikor felfedezi a különbségeket más emberekhez képest. Az egyéni jellemzőket a karakter, a viselkedési tényezők és a választott életcélok jelentik. Az önismeret fejlesztéshez szükség van a személyiség önmegfigyelésére, összehasonlítására és modellezésére. A fejlődésben és az önmagunk ismeretében rejlő egyetemes értékeket általában az egész élet során kell megszerezni. Először a gyermek megtanulja megkülönböztetni magát másoktól és az életkor előrehaladásával meggyőződik önmagáról. Majd olyan motivációt talál, ami ösztönzi az önismeret fejlesztésére.