Az ioncserélt víz előállítása és alkalmazása

Az ioncserélt víz előállítása
Az ioncserélt víz előállítása

A víz a tisztítása mellett gyakran egyéb kezelési módszereket is igényel. Magyarországon nagy problémát jelent többek között, hogy kemény a víz. Erre jó megoldás lehet az ioncserélt víz előállítása. A kemény víz azt jelenti, hogy túl sok magnéziumot és kalciumot tartalmaz.

Fogyasztás szempontjából ez nem okoz különösebb problémát, viszont a vezetékekben és a berendezési tárgyaikban már annál többet. A magnézium és kalcium ionok ugyanis könnyen lerakódnak a vezeték falára és a vízzel érintkező egyéb felületekre, és károsíthatják azt.

Az ioncserélt vízben azonban lecsökken ezen elemek száma. A helyüket nátrium ionok veszik át, amelyek már nem okoznak károsodást. Ez a folyamat nagyon egyszerűen kivitelezhető.

Csupán egy ioncserélő gyantára van szükség, amely a szaküzletekben könnyen beszerezhető. Az ioncserélő gyanta az aktív helyein nátrium ionokat tartalmaz, melyeket magnéziumra és kalciumra cserél a vízben. Így megköti a felesleges ionokat, melyek a víz keménységét okozzák. Az ioncserélt víz alkalmas mosásra, főzésre és fogyasztásra is.