Angol Pointer, az örökmozgó játszótárs

Csillogó, okos szemek, kifogyhatatlan jókedv, hűség és öntudatosság különleges keveredése. Kitalálta, hogy melyik kutyafajtára illenek leginkább ezek a jellemvonások? A kérdésre talán több helyes válasz is adható, de az intelligenciájáról és fürgeségéről ismert angol Pointer mindenképpen tökéletes megfejtésnek számít. Ez a kedves ábrázatú, örökmozgó jószág hatalmas mozgásigénnyel rendelkezik, nem véletlen, hogy a nevét is az angol „to point”, azaz „mutatni” szóból kapta, ami jelzőkutya múltjára utal.

Éppen ezért, az angol Pointer kimondottan azoknak az állatbarátoknak való, akik elég időt és energiát képesek szentelni a közös fizikai aktivitásra – játékra, sportra, hosszú sétákra –, ugyanakkor naponta számos izgalmas feladattal biztosítják azt a mentális stimulációt, amire a kedvencüknek szüksége van. Ez a kutyafajta mindenhová követi a gazdiját. Akit a bizalmába fogadott, ahhoz a végsőkig hűséges marad, idegenekkel azonban nem barátkozik. A pozitív megerősítésen alapuló, következetes nevelés kulcsfontosságú az angol Pointerrel közös élethez, ha ezt szem előtt tartjuk, rengeteg örömteli pillanat vár ránk.

Eleinte rókakopókkal, később buldogokkal, agarakkal és vérebekkel keresztezték, majd 1853-ra nyerte el a mai formáját. Az angol Pointer kennel elkötelezett a fajta jellemzőinek megőrzésében és javításában. A tenyésztők gondosan választják ki a szülőkutyákat a megjelenés, a temperamentum és a vadászkészségek alapján.

Ennek az alaposságnak és gondosságnak hála, kizárólag olyan kölykök kerülnek a tenyészetbe, amik megfelelnek a szabványoknak. Az egészség, a viselkedés és a munkaképesség középpontba helyezésével, az angol Pointer kennel biztosítja, hogy minden generáció megőrizze a fajta kiválóságát. Sok kennel büszkélkedhet gazdag örökéggel és mélyen gyökerező hagyománnyal a tenyésztés terén.

Tibeti masztiff – a hűséges óriás

A nem mindennapi látványt nyújtó tibeti Masztiff kellő tapasztalattal és karizmával rendelkező kutyatartóknak javasolt, ez a hosszú szőrű, mackó külsejű fajta ugyanis megfelelő irányítás hiányában, ösztönösen ölti magára a falkavezér szerepét és csupa féltő szeretetből védelmezi a családot. Ezt a magatartást nyájőrző őseitől örökölte, de kellő határozottsággal és türelemmel meg lehet tanítani a kölcsönös tiszteleten alapuló együttélés szabályaira.

A tibeti Masztiff növekedése 2-3 éves korára fejeződik be, addig mindenképpen kerülni kell az izmok, inak fejlődését gátoló fizikai megerőltetést, a kutyasport azonban a későbbiekben sem tartozik a számára leginkább megfelelő tevékenységek közé. Ennél sokkal jobb választás a gazdival való séta, ami akkor igazán építő jellegű, ha tibeti Masztiff közben megtanulja lábvonal mögött követni, a pórázt kezében tartó falkavezért.

A kutya híres a független és önálló természetéről. A tibeti Masztiff jelleme különleges, hiszen hajlamos döntéseket hozni a saját belátása szerint, ami gyakran azt jelenti, hogy makacs és határozott. Rendkívül hűséges és odaadó, emellett őrzi a szeretteit, illetve a területét. Kifejezetten intelligens és értelmes, ezért képes gyorsan tanulni, vagyis alkalmazkodni a változó körülményekhez. Jó megfigyelő és szereti hamar felfedezni a körülötte lévő dolgokat.

A tibeti Masztiff jelleme lehetővé teszi, hogy kiváló őrzőkutya legyen. Általában nyugodt és méltóságteljes, viszont a tekintélyes megjelenése elrettentő, ezért nem meglepő, hogy első ránézésre félnek tőle az emberek. Megfelelő szocializáció mellett, barátságos és szeretetteljes lehet más állatokkal, sőt, az idegenekkel szemben is.

A Husky kutyaház méretek helyes meghatározása

A kutyus igényli a kényelmes kuckót. A Husky kutyaház méretek megfelelőek kell legyenek, hiszen a túl kicsi vagy nagy házikóban az eb nem érzi jól magát. A belsejének a hossza legalább 1,5-szerese legyen a kutya hosszának, amikor kinyújtott pozícióban fekszik. Ez általában 100-120 cm körül van. A szélességét tekintve elég tágasnak kell lennie ahhoz, hogy a négylábú korlátozott mozgás nélkül meg tudjon fordulni benne.

A magasságát illetően jó, ha kényelmesen tud állni, vagyis a feje nem szabad, hogy érje a mennyezetet. A Husky kutyaház méretek akkor tökéletesek, ha az eb könnyen tud közlekedni hajolás nélkül. A kényelem érdekében, érdemes puha, párnázott alátétet vagy takarót helyezni bele. Ha bizonytalan a házikó méretet illetően, akkor kérje egy szakértő tanácsát!

A kínai kopasz kutya kennel igazán megbízható

Amennyiben egy ilyen kutyus vásárlásán töri a fejét, akkor érdemes néhány fontos szempontot figyelembe vennie. A kínai kopasz kutya kennel keresésekor célszerű olyan tenyészet mellett voksolni, ami jó hírnévnek örvend. Az interneten számos hozzászólást és véleményt olvashat az efféle intézményekről. A tapasztalatok és a javaslatok sokat segíthetnek a döntéshozatalban.

Kérdezze meg a kiválasztott kennel vezetőjét arról, hogy milyen egészségügyi szűrővizsgálatokat végeznek az állatokon! Látogasson el személyesen a tenyészetbe, hogy megbizonyosodjon arról, milyen környezetben élnek az ebek! Tudja meg milyen jellemzőkre összpontosítanak a tenyésztés során, illetve megteszik-e az összes intézkedést a szabvány megőrzése érdekében! A kínai kopasz kutya kennel támogatja a gazdikat a nevelés során.