A töretlen népszerűségű vodka

A magyaroknak a pálinka, a cseheknek a sör, a mexikóiaknak a tequila. Minden országnak van nemzeti itala, például az oroszoké a vodka. A hagyományosan gabonából- általában búza, rozs- vagy burgonyából készült szeszesital nemcsak az orosz és lengyel területeken, de világszerte népszerű.

Valójában bármilyen keményítőben, cukorban gazdag alapanyagból készíthető. Általában 37.5-40% alkoholtartalommal bír, elnevezését a XVI-XVII. század óta használják. Amerikában és Európában a gyártás során, a lepárlás után a vodka szűrésen megy keresztül, ami a hagyományos vodkatermelő nemzeteknél nem szokás.

Utóbbiak csak minimális szűrést alkalmaznak, hogy egyedi ízt kapjanak. A vodka alapanyaga számos koktélnak. Kávélikőrrel a White Russian alapja, míg áfonya és lime frissességével párosítva a Cosmopolitan elengedhetetlen összetevője.

Az eredeti, színtelen italt ma már különböző ízekben vehetjük le a boltok polcairól. Népszerűek a gyümölcsös változatok, de nem ritka a fűszeres vodka sem. Különlegességnek számít a bodzás és a paprikás.

Tags: