A Makita szivattyú működési elve változatlan

Az összetettnek nevezhető kisgépek világában helyet kaptak azok az elemek is, amelyek a víz mozgatásáért felelősek. Első próbálkozások a szerkezet megépítésére már a 7-ik században megkezdődtek, ugyanis Arkhimédész elkészítette a ma ismert Makita szivattyú prototípusát. A feltaláló nevéhez köthető spirál vagy csavar fogalom is ugyanakkor vált ismertté.

Azóta a szerkezet kinézete hatalmasat változott, viszont a használati elve a régi maradt. Már nemcsak hengerből és csavarból állnak a mai Makita szivattyú elemei, hanem ettől jóval fejlettebbek. Fő különbség a motor beépítésében nevezhető meg, ami által sokkal hatékonyabban végzi a feladatát.

Ez történhet benzines töltéssel vagy elektromos módon, anélkül nem tudna működni a szivattyú. A típusai között kapott helyet a centrifugál szivattyú is, ami egyébként nem sokban tér el a Makita szivattyú alapvonásaitól. Ezért, ha ugyanolyan minőséget szeretnénk vásárolni, mint a szivattyú jól működő elődei, érdemes a Makita termékcsalád közül válogatni.