A legszebb mediterrán hajóutak a Földközi-tengeren

A Földközi-tenger térsége – avagy a Mediterráneum – a nyugati civilizáció bölcsője, éppen ezért nem meglepő, hogy aki teheti, mediterrán hajóutak alkalmával ismeri meg a történelmi emlékeket. Ragyogó napfény, isteni tengeri ételek, remek hangulat és jó zene, ezek jellemzik a mediterrán hajóutak világát. Nem csoda, hogy igen közkedvelt nyaralási mód az általában 1 hetet felölelő „csónakázás”, ami persze nem egy ladikon, hanem 10-12 emeletes tengerjárókon történik.

A mediterrán hajóutak nem csupán a hajókázásról szólnak

A hajóutak ugyanolyan körutazások, mintha busszal mennénk, csak sokkal kellemesebb, hiszen két kikötő között tágasabb térben lehetünk, mint egy buszos utazásnál. A mediterrán hajóutak két irányba mehetnek, keletre és nyugatra. A keleti útvonalon horvátországi, olaszországi és görögországi kikötőkben, míg a nyugatin franciaországi, spanyolországi és olaszországi városoknál vetik ki a horgonyt a tengerjárók.

mediterrán hajóutak

Természetesen minden kikötésnél van lehetőség a városnézéssel egybekötött vásárolgatásra is idegenvezetővel, de ez fakultatív programnak számít. Ha valaki inkább strandolna, azt is megteheti a tengerparton, sőt, ha a körülmények megengedik, búvárkodni is lehet.
A földközi tengeri hajóút ugyan csoportos kikapcsolódás, de odajutni egyénileg kell!

Mivel a tengerjáró hajók nem tudnak felúszni a Dunán és kikötni a Parlament előtt, olyan helyekről indulnak, ahonnan gyorsan megkezdhetik a mediterráneumi körutazásokat. A Földközi-tenger térségébe tartó, Kelet-mediterrán hajóutak hatalmas úszó szállodái leginkább Velencéből indulnak, a Nyugat-mediterrán úti célok irányába Genovában, Sanovában vagy Barcelonában, illetve Rómában lehet felszállni. Oda viszont el kell jutni valahogy!

Érdemes 1 nappal korábban megérkezni a városba, nehogy az utolsó pillanatban essünk be a hajóra vagy a csatlakozások rossz összehangolása miatt lemaradjunk az indulásról. Az oda- és visszautazás, valamint a szállás esetleges plusz költségét természetesen bele kell kalkulálni a kiadásokba.

Családi programnak is tökéletesen beillenek a mediterrán hajóutak

Nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek is remekül érezhetik magukat a legalább egyhetes földközi tengeri hajóúton, hiszen a szervezők rájuk is gondolnak. Animátorok szórakoztatják biztonságos környezetben a kicsiket, a nagyobb gyermekeket pedig egyes tengerjárókon medencék, csúszdák és kalandpályák is várják. Így a szülők néhány órát kettesben tölthetnek és nyugodtan koktélozhatnak vagy hódolhatnak sportszenvedélyüknek a különböző sportpályákon, esetleg egyszerűen lazíthatnak a napágyakon.

Mit vigyünk magunkkal a földközi-tengeri hajóútra?

Alapvetően ugyanazt, amit egy szokásos, tengerparti nyaralásra vinnénk, de érdemes néhány kevésbé sportos ruhadarabot is becsomagolni, ha a tengerjárón tartott esti programokon is szeretnénk megjelenni. Manapság már nem divat kiöltözni a vacsorához, de általában illemszabály, hogy fürdőruhában nem ülünk le enni, így egy-egy csinos ruha mindenképpen legyen a bőröndben.

Bár a hajón van orvosi szoba és tartanak gyógyszereket, elsősegélyt nyújtó dobozt is, az útipatikánkat mindenképp vigyük magunkkal, felkészülve minden eshetőségre! A rendszeresen szedett gyógyszereket az első között tegyük a csomagba! A fényvédő termékek tekintetében alaposan fel kell szerelkezni.

földközi tengeri hajóút

A legmagasabb faktorszámú naptejet, napkrémet pakoljuk a táskánkba, hiszen a vízen még könnyebben leéghet az ember, mint a szárazon. Mivel a kikötők is a Földközi-tenger medencéjében helyezkednek el, ahol a napos órák száma igen magas, a szárazföldön is bőségesen használni kell a fényvédő krémeket.

Melyek a legszebb mediterrán hajóutak a Földközi-tengeren?

Van, akinek a görög szigetvilág a legcsodásabb környék, más a több országot keresztülszelő utazásban leli örömét, abban, hogy mindennap más nyelven szólalnak meg az emberek, másfajta kultúra veszi körbe. Ahhoz, hogy örök élmény maradjon az utazás, válogassunk bátran a különféle társaságok ajánlatai közül, hogy megtaláljuk az igazán kedvünkre valót!