A legjobb légtisztítók leszámolnak a porral

A legtöbb szennyező anyag láthatatlan. De semmi sem gátolhatja a legjobb légtisztító készülékeket abban, hogy eltávolítsák a levegőből az olyan káros szennyeződéseket, mint a por, a cigarettafüst, a növényi pollenek és mások. Sok helyen olvashatunk arról, hogy csak a 10 mikron (0,01 mm) méretű porrészecskék azok, amelyek szabad szemmel láthatóak.

Ezek nem a legveszélyesebbek, mivel jól megragadnak a felső légutakban és kiürülnek a szervezetből. A legnagyobb veszélyt a 0,2–5 mikron szemcseméretű szennyező anyagok jelentik. Az ilyen részecskék szabadon behatolnak a tüdő legmélyebb részébe és lerakódhatnak a tüdőhólyagokban. Egyetlen szűrő sem képes az összes 0,0001 és 1000 mikron közötti részecskét fenntartani.

Ezért a levegő tisztítását végző egységekbe általában több szűrőt is telepítenek, amelyek mindegyikét bizonyos típusú szennyező anyagok visszatartására vagy megsemmisítésére tervezték. A legjobb légtisztítókban elektrosztatikus porszűrőket és titanium apatite fotokatalitikus filtereket egyesítenek.