A LED izzók és a fenntartható jövő

Ha betéved egy áruház világítással foglalkozó osztályára, az egyik leggyakoribb felirat a LED, amit megpillanthat. Egyre elterjedtebb ez a típusú fényforrás. Miért annyira jó és miben más a LED izzó, mint hagyományos társaik? Költséghatékony, energiatakarékos, nem jár hőveszteséggel.

Mivel hosszú az élettartama, a pénztárcát is kíméli, illetve nem keletkezik annyi veszélyes hulladék a használt égőkből, amelyek többnyire nem újrahasznosíthatóak. Nincs várakozási idő, míg az izzó felmelegszik. Irányított fény jellemzi, tehát nem teljes felületen világít, hanem abba az irányba, ahol szükség van rá. Ha a 4000-5000 Kelvin tartományban lévő LED izzók közül választ, a természetes fényhez legközelebbi tartományt választja. Fontos megfelelő fényforrást választani, mert a rossz fényviszonyok ártalmasak.

Rossz hangulatot, hunyorgást, fejfájást is okozhat. Nem csupán a pénztárcát, de a bolygót is kímélhetjük vele. Ha fontosnak érzi a fenntartható jövő projektet és szeretne egy zöld otthont, a LED izzó lehet az első lépés.