7 varázslatos hely a Zemplénben, amit látnia kell

Magyarország egész területén találhatunk gyönyörű látnivalókat, de Zemplén kirándulás céljából kitűnő választásnak tűnik. Az ország északkeleti csücske teles tele van természeti csodákkal, történelmi műemlékekkel és egyéb látnivalókkal, melyek kihagyhatatlanok egy turista számára.

Romantikus várromok, vadregényes tájak, vízitúrák és borkóstolás, ezek azok a lehetőségek, amelyek miatt a kikapcsolódásra vágyok nem hibázhatnak, ha itt töltik a szabadidejüket. Összeállításunkból megismerhet 7 kiváló helyet, ahonnan rengeteg élménnyel térhet haza, ha ellátogat oda.

1. Sárospatak

Sárospatakon és környékén, Magyarország északkeleti részén mindenből talál egy keveset. Ha a Zemplén kirándulás miatt került figyelmünk középpontjába, mindenképpen látogassunk el ide. A Bazilika, a Rákóczi vár és a város főtere mind-mind lenyűgöző élménnyel kecsegtet, tovább fokozva az utazás során elénk táruló látvány okozta gyönyört.

A Hercegkúti pincesoron végig kóstolhatjuk a tájra jellemző borokat, ami egyébként a Gombos-hegyen található, majd a kóstolás végeztével érdemes felmászni a hegy tetejére is a kilátás miatt.

zemplén kirándulás

2. Sátoraljaújhely

Sátoraljaújhely a történelmi Zemplén megye egykori székhelye, a világhírű, jelentős történelmi hagyományokkal rendelkező Tokaj-Hegyalja borvidéken található. A városközpont őrzi a jellegzetes felvidéki kisvárosi hangulatot. A főtér arculatát a római katolikus templom, a Kossuth-szobor és a barokk városháza határozza meg. A város végén, a Zemplén Kalandparkban található az ország leghosszabb ülőszékes libegője, és a régió leghosszabb téli-nyári bob és lesiklópályája.

3. Széphalom

A Sátoraljaújhely melletti települést, Zemplén kirándulások alkalmával érdemes meglátogatni. Egykori lakója, Kazinczy Ferenc tette híressé, aki a községnek a „Széphalom” nevet adta, amelyet 1886-ban hivatalosan is felvett a község. Nyelvünk nagy reformátora előtt tiszteleg a Kazinczy-kúria kertjében Ybl Miklós tervei alapján épült mauzóleum, de itt találjuk a sírját is. Ezen a helyen nyitotta meg kapuit 2008-ban a Magyar Nyelv Múzeuma, amely megőrzi értékes magyar nyelvünket az utókor számára

4. Szerencs

A Zempléni-hegység déli lábánál fekszik Szerencs, a tokaj-hegyaljai híres és történelmi borvidéke. Szerencsen átutazva lehet elérni, a Hegyalja kapuja elnevezést is ennek köszönheti. A Világörökségi kapu ezt jelképezi, amelyet a város bevezető útja mellett állítottak fel.

Többek között a műemlékeinek és fürdőinek köszönheti a település az idelátogató turistákat, amelyek egyik legmeghatározóbb vonzereje a több mint 100 éves Szerencsi Fürdő. Sokaknak, nem véletlenül, a csoki jut eszébe a városról, ahol 2008 óta rendszeresen megrendezésre kerül az Országos Csokoládé Fesztivál. Amennyiben ide látogatunk, semmiképpen ne hagyjuk ki a Zemplén kirándulásunk során a Rákóczi várat, a cukormúzeumot sem.

5. Füzérradvány

Füzérradvány egy kevésbé ismert zempléni kirándulóhely. Területét nagyrészt erdők borítják. A falu eredeti neve Radvány volt, de a 19. században már Füzérradványnak hívták. Eredetileg az Árpád-kortól a 17. századig több család birtokában lévő Füzér várához tartozott. Károlyi István 1827-ben vette át a füzérradványi birtokot.

zempléni kirándulás

Fia, Ede örökölte az addig jelentéktelen épületet és a hozzá tartozó parkot. Két évtizeden keresztül tartó, nagyszabású építkezésbe kezdett, amely a kastély országos jelentőségét nagymértékben emelte. A munkálatok egyébként Ybl Miklós tervei alapján folytak. A romantikus kastélyok szerelmeseinek egy kihagyhatatlan látnivalója, amely méltóképpen mutatja be, hogyan is éltek a főurak Magyarországon.

6. Vizsoly

Vizsoly az a hely a magyar települések között, amelyet életében egyszer mindenképpen meg kell látogatnia. Ha a Zemplén kirándulásunk során Abaújszántó felől érkezünk, a Dongó-hegyről körbe tekintve gyönyörű, szép tájat pillanthatunk meg. A Hernád völgyében a Vizsoly házai árválkodnak, és azok fölé csak a tornyok emelkednek.

Ha a házak tetejéről, a tornyokról felemeljük tekintetünket, megpillanthatjuk az Eperjes-Tokaj hegyláncot, Boldogkővárral és Regéc várának romjaival együtt. Velünk szemben, a Cserehát-hegy fölött, enyhe kanyarulatokkal a Gömör-Szepesi Érchegység mutatkozik meg. Egy szó mint száz, ha valami csodálatosat akar látni, irány Vizsoly!

7. Tokaj

A Zempléni kirándulásunk csúcsa ez lehet, hiszen a világhírű borvidék meglátogatása kihagyhatatlan. A tokaji édes borokat a 15. század óta készítik itt. Ma a régi épületek, fészkelő gólyák és borospincék festői kisvárosa, ahol rengeteg lehetőség nyílik a híres borok megkóstolására.

A Bodrog és a Tisza összefolyásánál fekvő település a kikapcsolódásra is bőséges lehetőséget nyújt. A legjobb időpont a látogatásra április vége, amikor az éves tokaji borárverés zajlik. Május végén a Szent Orbán Napok alkalmából számos borászat nyitja meg kapuit, júniusban borfesztivált rendeznek. Szeptemberben pedig Mádon Furmint Fesztivált tartanak, ami arról a szőlőfajtáról kapta a nevét, amely az egész világon itt fordul elő a legnagyobb arányban, Mád termőterületeinek 80 %-án terem.